"Stiže era multipolarnosti": Nastaće novi izvori moći?

Razvoj saradnje između Irana, Kine, Rusije i članica Šangajske organizacije za saradnju može dovesti do pojave nove sile u multipolarnom svetu u nastajanju.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

O tome je govorio iranski predsednik Ibrahim Raisi u intervjuu kineskoj televiziji CGTN.

"Nova era je era multipolarnosti i formiranja kompleksa iz kojih nastaje nova snaga, a saradnja Irana sa Rusijom, Kinom, ŠOS, Evroazijskim ekonomskim savezom i Organizacijom za ekonomsku saradnju mogu stvoriti nove izvore moći“, prenela je kineska TV Raisijevu izjavu.

Prema rečima iranskog predsednika, nova sila, koja će nastati kao rezultat veza Teherana, Moskve i Pekinga, suprotstaviće se unipolarnom svetskom poretku predvođenom zapadnim zemljama, preneo je Sputnjik.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa šefovima obaveštajnih službi država-članica Zajednice Nezavisnih Država izjavio ''''da je u toku formiranje pravednijeg sveta''''.

On je istakao da se unipolarna hegemonija neumoljivo ruši i da je to objektivna realnost sa kojom Zapad kategorično ne želi da se pomiri.

Početkom ove godine, u Moskvi su održani pregovori predsednika Putina i Raisija, i tom prilikom je iranski predsednik izjavio da Teheran želi sveobuhvatne i stabilne odnose sa Moskvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu