Iranske bezbednosne snage raspoređene na univerzitetima

Iranske bezbednosne snage raspoređene su danas na univerzitetima u nekoliko gradova.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/GEORGE VITSARAS
EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Pokušavaju da uguše već dvonedeljne proteste izazvane smrću 22-godisnje Mahse Amini u pritvoru policije za moral.

Policija se locira u mestima gde se pobuna rasplamsala - u gradovima Urmija, Tabriz, Raštand i Teheran, a naročito oko univerziteta koji su poslednjih dana bili žarište protesta, navodfe svedoci, a prenosi Rojters.

"Postoji mnogo bezbednosnih snaga oko Teheranskog univerziteta, pa se čak i plašim da napustim kampus, jer mnogo policijskih kombija čeka napolju da uhapsi studente", rekao je student u Teheranu.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se srednjoškolke u Teheranu kako skidaju marame i pevaju "smrt (vrhovnom vođi ajatolahu Aliju) Hamneiju".

Navodi se da su nemiri širom zemlje izazvani njenom smrću prerasli u najveći izazov iranskim svešteničkim vođama u poslednjih nekoliko godina, sa demonstrantima koji pozivaju na propast Islamske republike osnovane 1979.

Grupe za ljudska prava kažu da su hiljade uhapšene i stotine povređene u obračunu snaga bezbednosti, uključujući Basij, dobrovoljačku miliciju povezanu sa Iranskom revolucionarnom gardom.

Ove grupe procenjuju da je broj poginulih preko 150.

Vlasti su prijavile brojne smrtne slučajeve među snagama bezbednosti, optužujući strane protivnike, uključujući Sjedinjene države, za mešanje u destabilizaciju Irana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu