"Izbacivanje Rusije – nemoguće i opasno"

Ideja nekih zemalja o izbacivanju Rusije iz Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija je nemoguća, poručio je zamenik ministra inostranih poslova Sergej Veršinjin.

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2022.

14:34

Foto: Profimedia

Inicijativa da se Rusiji oduzme članstvo u Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini UN je nerealna, ocenio je Veršinjin i dodao da tako "loše osmišljene" ideje zastupa najviše Ukrajina.

On je takvu ideju ocenio i kao "nepromišljenu i opasnu".

Stalni predstavnik Ukrajine u UN Sergej Kislica je početkom godine zahtevao da se Rusija izbaci iz Saveta bezbednosti UN, dok je predsednik Volodmir Zelenski u obraćanju Generalnoj skupštini UN prošlog meseca pitao zašto Rusija i dalje ima pravo veta u SB. On je ocenio da je agresijom na Ukrajinu Rusija prekršila Povelju UN, te da je njeno prisustvo u Savetu bezbednosti izgubilo pravni osnov.

Vašington i Brisel podržavaju ovu inicijativu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: