Sve napetije; Rusija zahtevala – oni odbili

Astana -- Kazahstanski zvaničnici danas su odbili zahtev Rusije da proteraju ukrajinskog ambasadora iz Kazahstana zbog njegovih izjava o ubijanju Rusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kazahstan je optužio Moskvu za neprikladno obraćanje među ravnopravnim strateškim partnerima, prenosi Rojters.

Odnosi između Rusije i Kazahstana i još nekih saveznika, bivših članica Sovjetskog saveza, zategnuti su posle početka rata u Ukrajini, posebno zbog pokušaja predsednika Vladimira Putina da se ne pridržava sporazuma o granici zemalja bivšeg SSSR-a na istoku, navodi britanska agencija.

Zategnutost u odnosima se povećala nakon što je ukrajinski ambasador u Kazahstanu Petro Vrublevski rekao u intervjuu u avgustu, govoreći o ratu u Ukrajini: "Što više Rusa mi ubijemo sada, manje će naša deca imati da ih ubijaju".

Rusija je tražila da Kazahstan protera ambasadora, ali je Astana umesto toga zatražila od Kijeva da ga premesti, jer su njegovi komentari neprihvatljivi za zemlju sa brojnom ruskom manjinom.

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je juče da je Moskva ogorčena zbog toga što je Vrublevski i dalje u Astani i zbog toga je pozvala kazahstanskog ambasadora.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Kazahstana Ajbek Smadijarov izjavio je danas da će zauzvrat na razgovor u kazahstansko ministarstvo biti pozvan ruski ambasador.

Smadijarov je rekao da će Vrublevski napustiti Kazahstan kada novi ambasador dođe na njegovo mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu