Sve napetije; Rusija zahtevala – oni odbili

Kazahstanski zvaničnici danas su odbili zahtev Rusije da proteraju ukrajinskog ambasadora iz Kazahstana zbog njegovih izjava o ubijanju Rusa.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.10.2022.

13:12

Sve napetije; Rusija zahtevala – oni odbili
Foto: Profimedia

Kazahstan je optužio Moskvu za neprikladno obraćanje među ravnopravnim strateškim partnerima, prenosi Rojters.

Odnosi između Rusije i Kazahstana i još nekih saveznika, bivših članica Sovjetskog saveza, zategnuti su posle početka rata u Ukrajini, posebno zbog pokušaja predsednika Vladimira Putina da se ne pridržava sporazuma o granici zemalja bivšeg SSSR-a na istoku, navodi britanska agencija.

Zategnutost u odnosima se povećala nakon što je ukrajinski ambasador u Kazahstanu Petro Vrublevski rekao u intervjuu u avgustu, govoreći o ratu u Ukrajini: "Što više Rusa mi ubijemo sada, manje će naša deca imati da ih ubijaju".

Rusija je tražila da Kazahstan protera ambasadora, ali je Astana umesto toga zatražila od Kijeva da ga premesti, jer su njegovi komentari neprihvatljivi za zemlju sa brojnom ruskom manjinom.

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je juče da je Moskva ogorčena zbog toga što je Vrublevski i dalje u Astani i zbog toga je pozvala kazahstanskog ambasadora.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Kazahstana Ajbek Smadijarov izjavio je danas da će zauzvrat na razgovor u kazahstansko ministarstvo biti pozvan ruski ambasador.

Smadijarov je rekao da će Vrublevski napustiti Kazahstan kada novi ambasador dođe na njegovo mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: