"Dozvolite mi da vas podsetim. CIA, 1983."

Moskva -- Sekretar Saveta bezbednosti Rusije izjavio da sabotaža na gasovodu Severni tok podseća na raniji napad na naftnu infrastrukturu u Nikaragvi 1983. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/yelo34
Foto: Depositphotos/yelo34

Prema rečima Nikolaja Patruševa, taj napad je podržala američka Centralna obaveštajna agencija, prenosi Rojters.

Linije gasovodnih sistema Severni tok 1 i Severni tok 2, koji vode preko Baltičkog mora od Rusije do Nemačke, prekinute su prošlog meseca u, kako je Moskva saopštila, aktu „međunarodnog terorizma“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin okrivio je u petak SAD i njihove saveznike za incident na Severnom toku, a Vašington je odbacio ove optužbe.

Evropska unija je saopštila da su velika curenja na gasnoj infrastrukturi izazvana sabotažom. Sekretar Saveta bezbednosti Rusije izričito je u svojoj izjavio imenovao CIA.

„Dozvolite mi da vas podsetim da se slična situacija dogodila 1983. godine. U to vreme, diverzanti koje je regrutovala CIA organizovali su napade na Nikaragvu, što je, između ostalog, dovelo do miniranja naftovoda u jednoj od luka“, rekao je Patrušev, blizak Putinov saradnik.

Patrušev je prošle nedelje rekao da Zapad ima istorijat napada na gasovode.

Rusija je više puta ponovila da će Vašington imati koristi od incidenata na Severnom toku, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će SAD moći da povećaju cene i prodaju mnogo tečnog prirodnog gasa (LNG) nakon curenja iz gasovoda.

U utorak je i čuveni ekonomski stručnjak i analitičar Džefri Saks zapanjio voditelja koji je s njim razgovarao kada je rekao da mu situacija sa gasovodom liči na sabotažu, ali američku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu