Diplomatski izvori: Zbog stava Srbije...

Novi paket sankcija protiv Rusije, koji priprema Evropska unija ne uključuje derogaciju za Zapadni Balkan, zbog stava Srbije prema zvaničnoj Moskvi.

Izvor: Beta

Sreda, 05.10.2022.

11:00

Diplomatski izvori: Zbog stava Srbije...
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET/POOL

Anonimni diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcija rekao je za Radio slobodnu Evropu da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji i da zbog toga "ne bi trebalo da profitira od derogacije", kao i da su se ostale države članice složile s ovim stavom.

U prvom nacrtu predloga novog paketa sankcija, Zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte. U ranijem predlogu je navedeno da je potrebno predvideti derogaciju za Zapadni Balkan, kako bi se zaštitila energetska sigurnost regiona.

Derogacija bi, prema preliminarnoj ideji, omogućila tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosečnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbeglo zaobilaženje sankcija.

Međutim, kako se saznaje iz diplomatskih izvora, nakon rasprave na nivou ambasadora država članica EU, paragraf o derogaciji je uklonjen zbog neusaglašavanja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije, koje su dogovor na rusku agresiju protiv Ukrajine.

Radio Slobodna Evropa ima u uvid najnoviji dokument, čiji tekst je usaglašen juče gde se više ne spominje derogacija za region.

Diplomatski izvori su potvrdili da su nakon dubinske analize, evropski stručnjaci došli do zaključka da je uvoz nafte dovoljno diversificiran, stoga nije potrebna derogacija jer više "nije nužno kupovati rusku naftu".

Imajući u obzir tu činjenicu kao i protivljenje nekih država članica, Evropska komisija je tu tačku skinula iz svog predloga.

Ranije je Srbija bila izuzeta od sankcija jer je Evropska komisija pronašla rešenje za očuvanje uvoza nafte u Srbiju, preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Ambasadori EU su juče postigli okvirni dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije. Najnoviji paket uključuje i ograničenje cene ruske nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: