Blesak u Rusiji. Šta se dešava? Moskva ćuti VIDEO/FOTO

Stanovnici Moskve, Omska i Belgoroda javili su da su na nebu iznad tih gradova u utorak uveče primetili neobični svetlosni snop.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Kako su rekli, kretao se sa zemlje i išao pravo u nebo.

Kako korisnici na Tviteru prenose, identično isijavanje primećeno je i u Murmansku, koji je sedište Severne flote i oko koga se nalaze najveće podmorničke baze sa nuklearnim podmornicama, posebno strateškim koje mogu da lansiraju balističke rakete, a koje su poslednjih nedelju dana u fokusu američki izviđačkih satelita i aviona.

Šta je peresvet?

  • Peresvet prema malo dostupnim informacijama je lasersko oružje koje Rusija razvija za protivsatelitsku borbu i koji može izviđačke satelite da zaslepi snopom jake svetlosti ako kruže na visini od 1.500 km.

O čemu se radi još uvek nije poznato, a nagađanja, fotografije ali i video-snimci su brzo prvo preplavili ruske, a onda i ostale društvene mreže.

Iako se za sada ne zna šta je, kod ruskih vojnih analitičara postoji pretpostavka da je ova svetlost nastala kao proces aktivnih smetnji prema izviđačkim satelitima.

O tome je svoj sud dao i ruski novinar Dmitrij Smirnov na svom kanalu na Telegramu:

"Krajnje je vreme: Čudni zraci na nebu nad Belgorodom. U Ukrajini se već raspravlja da je sve izgubljeno - Putin je lansirao lasersko oružje "peresvet" (nazvano po srednjovekovnom ratniku-monahu kojega je Sveti Sergije Radonješki blagoslovio da ide u bitku na Kulikovskom polju).

Neki stručnjaci sugerišu da ovaj sistem stvara efekat "zida svetlosti" u troposferi, ometajući rad optičkih sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu