Poruka koju treba poslati Rusiji je: Molimo vas...

Stručnjak za spoljnu politiku Ijan Bond smatra da Zapad ne bi trebalo da se stalno plaši pretnji Moskve da će upotrebiti nuklearno oružje.

Izvor: index.hr

Sreda, 05.10.2022.

09:36

Poruka koju treba poslati Rusiji je: Molimo vas...
EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV / SPUTNIK / KREML

Predsednik Rusije je inače, samo tokom poslednjih sedam dana više su puta prietio Zapadu da je Moskva spremna da koristi nuklearno oružje u ratu s Ukrajinom, što je na Zapadu izazvalo zabrinutost zbog eskalacije koja bi mogla imati globalne posledice.

Međutim stručnjak za spoljnu politiku Ijan Bond, iz tink-tenk Centra za evropsku reformu kaže da Zapad mora da prestane da bude i da zvuči uplašen.

"Ukrajina je već napala rusku teritoriju i ništa se posebno nije dogodilo", kaže on.

"Putina ništa ne provocira kao slabost, pa što više Zapad govori 'bojimo se da bi Rusija mogla da upotrebiti nuklearno oružje', veća je verovatnoća da će Putin nastavitida preti upotrebom nuklearnog oružja - a možda čak i upotrebiti jedno ili dva da pokaže da on to stvarno misli", rekao je Bond za podcast “Doomday Watch”.

Bond kaže da bi poruka Rusiji, koja se može poslati i privatnim kanalima, trebalo da bude: "Molimo vas da shvatite da ćemo, ako izvršite nuklearni napad, smatrati da ste skinuli rukavice."

Iako kaže da niko ne može biti apsolutno siguran da Rusija neće upotrebiti nuklearno oružje, kaže da na osnovu onog što smo videli do sada Putin ipak neće krenuti tim putem.

“Ne samo da Rusi nisu odgovorili ni na koji poseban način na napade na Krim nego čak i na apsolutno nespornu teritoriju, u Belgorodskoj oblasti, gde su Ukrajinci isto napadali, Rusi na to nisu odgovorili na neki posebno drugačiji način. Trebalo bi da prestanemo da se plašimoi. Ne verujem da će Rusi, ako ih Ukrajinci isteraju, krenuti nuklearnim putem", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: