Orban: Opsada; Mediji: Kriva je Srbija; Stručnjak: Nije vam Vučić Lukašenko

Švajcarski i austrijski mediji optužili su Srbiju da namerno želi da destabilizuje EU puštajući u zemlju, bez viza, one koji žele da se domognu EU.

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2022.

08:55

Orban: Opsada; Mediji: Kriva je Srbija; Stručnjak: Nije vam Vučić Lukašenko
EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV / POOL

Podsetimo, upravo su migranti i zaustavljanje tog talasa ljudi koji kreću ka EU bili tema nedavnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mađarskog premijera Viktora Orbana i austrijskog kancelara Karla Nehamera.

Na tom sastaku je dogovoreno da se linija zaštite spoljne greanice EU, kada je reč o prilivu migranata, treba pomeriti na “dalje na jug".

Orban je nakon tog sastanka, obraćajući se medijima, rekao da je u toku "opsada" mađarske granice, gde je samo ove godine navodno zabeleženo 180.000 pokušaja ilegalnih prelazaka.

Nemački mediji pišu da je na tom sastanku trebalo da se reše “optužbe” na račun Srbije da ona bezviznom politikom prema zemljama poput Indije i Tunisa navodno dozvoljava priliv migranata, koji onda ilegalno pokušavaju da uđu u EU, prenosi Jutarnji list pisanje Dojče velea.

Bečki list Viener cajtung navodi da upravo iz Indije i Tunisa ove godine dolazi 15.000 zahteva za azil u Austriji. "Iz tih zemalja je od 2017. moguće bez vize putovati u Srbiju, ali to bi se trebalo promeniti do kraja godine", osvrnuo se taj list na Vučićevo obećanje da će Beograd u najvećoj meri uskladiti viznu politiku s EU.

Kako se dalje navodi, posebno su austrijski i švajcarski mediji prethodnih dana lansirali tezu da je Srbija možda ciljano, čak uz nagovor Moskve, podsticala migrantski talas prema EU. Švajcarski javni servis SRF je to u intervjuu upitao i profesora Floriana Bibera, poznavaoca dešavanja na Balkanu, ali je on opovrgao sve te teze.

"Ne verujem da Srbija pokušava da krijumčari izbeglice u EU", kaže Bieber.

"Ovo ima veze s tim da Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku i pokušava da održavati dobre bilateralne veze s raznim zemljama, posebno jer te zemlje podržavaju srpsku poziciju oko Kosova. Prioritet Srbije je da tu sklapa međunarodne saveze – a deo toga moglo bi biti ukidanje viza za pojedine zemlje", istakao je Biber.

On takođe odbacuje i tezu da Kremlj preko Vučića migrantskim talasom destabilizuje Zapad. Prema njegovim rečima, Vučić "vodi svoju politiku" i Putin mu ne može biti naredbodavac kao što može, recimo, beloruskom predsedniku, Aleksandru Lukašenku.

Osim toga, navodi Biber, ni Srbija nema nikakve koristi od toga da migranti najprije budu zaglavljeni na njenoj teritoriji, kao što je sada slučaj.

“Ovo bi dakle mogao biti pokušaj da se skrene pažnja EU s drugih pitanja koja opterećuju međusobne odnose. Ali to je čista spekulacija", zaključuje Biber.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: