Prešli ste "središnju" liniju, ako samo pređete "crvenu"...

Tajpej -- Kina je narušila prećutni sporazum o vojnim kretanjima u Tajvanskom moreuzu, prelaskom nezvanične "središnje linije", saopštile su vlasti u Tajpeju.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Ta linija, kako se naglašava, protežese niz plovni put moreuza.

Ukazujući na činjenicu da je prećutno razumevanje na središnjoj liniji narušeno od strane Pekinga, tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng je u obraćanju parlamentu rekao da će Tajpej reagovati ako Kina predje "crvenu liniju", prenosi Rojters.

On nije saopštio šta je tajvanska "crvena linija", ali je sugerisao da to uključuje kineske avione i dronove, koji lete na teritoriju Tajvana, ali nije označio "središnju liniju" kao „crvenu liniju“, navodi britanska agencija.

Kina, koja Tajvan smatra sopstvenom teritorijom, organizovala je u avgustu vojne vežbe velikih razmera, kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog posete Tajpeju predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

Kineske vojne aktivnosti u blizini Tajvana od tada su se nastavile, iako na znatno manjem nivou, a kineski vojni avioni rutinski prelaze središnju liniju, koja godinama postoji kao nezvanična barijera između dve strane.

„Središnja linija je trebalo da bude prećutni dogovor za sve. Taj prećutni sporazum je uništen “, rekao je Čiu na sastanku parlamentarnog odbora.

Peking smatra da je Tajvanski region neotudjivi deo kineske teritorije i da takozvana središnja linija koju je američka vojska osmislila 1954., na vrhuncu hladnoratovskog neprijateljstva izmedju komunističke Kine i Tajvana, ne postoji, iako ju je kineska Narodnooslobodilačka armija uglavnom poštovala.

Tajvanski moreuz je širok oko 180 km i na najužem delu, središnja linija je oko 40 km od voda Tajvana, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu