Izveštaj: Muče, ubijaju, uništavaju; Moskva: Nemate hrabrosti

Kancelarija visokog komesara za ljudska prava (OHCR) predstavila je svoj najnoviji izveštaj o situaciji u Ukrajini Savetu UN za ljudska prava.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.10.2022.

06:20

Izveštaj: Muče, ubijaju, uništavaju; Moskva: Nemate hrabrosti
EPA-EFE SERGEY KOZLOV

U njemu se navodi da su sloboda izražavanja, okupljanja i druga građanska i politička prava ograničena u delovima Ukrajine koje je okupirala Rusija, što uključuje i Krim.

Od svog poslednjeg izveštaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini, prenosi Glas Amerike.

Novi izveštaj sadrži dokumentaciju o masovnom uništenju civilne infrastrukture i ubijenim civilima u ruskim napadima na naseljene oblasti, ali Rusija demantuje napade na civile, navodi VOA.

Posmatrači UN kažu da stižu novi izveštaji o mučenju i lošem tretmanu građana, nestanku civila i ratnih zarobljenika, uz napomenu da bi neka kršenja ljudskih prava mogla biti tretirana kao ratni zločini, dodaje Glas Amerike.

Na izveštaj je odmah reagovala Moskva, koja kaže da je on jednostran, neuravnotežen i odražava samo zapadni pristup u izveštavanju o ukrajinskoj krizi.

Diplomatska predstavnica Ruske Federacije Guzal Kusanova je tokom svog izlaganja na 51. sednici Saveta UN za ljudska prava u Ženevi izrazila žaljenje zbog toga što OHĆR nije imao hrabrosti da iskreno progovori o zločinima koje je počinio kijevski režim, preneo je Tass.

"Žalimo što OHCR nema hrabrosti da za principijelni pristup i pošteno razotkrivanje svih ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i kršenja ljudskih prava za koja odgovornost snosi režim u Kijevu", rekla je Kusanova.

Ona je skrenula pažnju i na to da "nema ni slova" o incidentu u Jelenovki niti o tome da je za granatiranje ovog pritvorskog centra u kojem su držani ukrajinski ratni zarobljenici, odgovorna ukrajinska vojska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: