Upozorenje pred sastanak u Beogradu: "Hitno se moraju preduzeti mere"

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg upozorio je, da ako se pod hitno ne preduzmu mere, talas migracije može zaseniti onaj iz 2015. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Šalenberg je, uoči sastanka u Beogradu koji će sutra okupiti ministre spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije, Austrije i Mađarske, kao nastavak nedavnog trilateralnog samita u Budimpešti, ukazao da je migracioni pritisak na spoljne granice masivno povećan.

On je istakao da je dalji migracioni potencijal iz niza trećih država de fakto neograničen.

"U fokusu razgovora biće dalje intenziviranje kriminalističko-policijske saradnje između Mađarske, Srbije i Austrije", najavio je ministar unutrašnjih poslova Austrije.

Na sastanku u Beogradu biće reči o detaljima i konkretnoj promeni planova za suzbijanje iregularne migracije duž balkanske rute.

U Beču ističu da će biti reči o pojačanoj zaštiti srpske granice prema Severnoj Makedoniji, ali i usaglašavanju viznog režima Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije kao glavne razloge za jasan rast broja zahteva za dobijanje azila u Austriji proteklih meseci vidi pre svega u bezviznom režimu koji Srbija ima sa Indijom i Tunisom.

Od januara do avgusta je u Austriji podneto 56.149 molbi za azil, a udeo Indijaca i Tunišana se značajno povećao, i to za 20 puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu