Građani Ukrajine, ovo je uputstvo u slučaju nuklearnog napada

U Ukrajini objavljeno uputstvo za delovanje u slučaju nuklearnog napada, a najveći broj preporuka odnosi se na korišćenje preparata na bazi joda.

Izvor: Novosti

Utorak, 04.10.2022.

13:52

Građani Ukrajine, ovo je uputstvo u slučaju nuklearnog napada
Ilustracija: Depositphotos/rfphoto

Nakon sve glasnijih najava o mogućnosti pokretanja nuklearnog napada od strane Rusije, ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacionu bezbednost objavio je uputstva za građane o tome šta učiniti u slučaju nuklearnog napada.

Centar je, zajedno s Državnim naučno-tehničkim centrom za nuklearnu i radijacionu bezbednost, izradio preporuke na temelju informacija iz Državne hitne službe, Ministarstva obrazovanja i nauke i policije.

U jednom delu uputstva se odnose na sprečavanje neprijatnih mirisa koje se sprovodi tek nakon zvaničnog obaveštenja o potrebi i opravdano je samo kada je zračenje prouzrokovano radiojodom.

Centar navodi da je u slučaju korišćenja tzv. prljavih bombi zabranjeno uzimanje preparata na bazi joda jer može izazvati nepopravljivu štetu organizmu. Prljava bomba ili uređaj za raspršivanje radiološkog oružja je oružje koje kombinuje radioaktivni materijal s uobičajenim eksplozivima.

Centar je naveo i kako konzumirati tablete od joda u slučaju napada: za bebe do jednog meseca se preporučuje doza od 16 mg, za decu od jedne do tri godine doza od 32 mg, za onu do 12 godina doza od 62,5 mg. Preporuka je da tinejdžeri, trudnice, dojilje i odrasli do 40 godina uzimaju 125 mg.
Ako se zateknete u stanu....

"Ako vas je nuklearna eksplozija zatekla u stanu, pobrinite se da vazduh spolja ne ulazi u prostorije kuće. Zatvorite sve prozore, vrata, ventilacijske otvore, isključite klimu i grejanje. Ako je moguće, premestite se u sobu bez prozora", navodi se u preporukama.

Građanima je preporučeno da ostanu u skloništu 24 sata, osim ako vlasti ne savetuju drugačije. "Nemojte jesti ni dirati ništa što bi moglo biti radioaktivno kontaminirano", dodaje se.

Nije preporučena ni konzumacija vode sa slavine dok ne stigne obaveštenje da je to sigurno.

Ako se građani nalaze na otvorenom u trenutku napada, mogu primetiti bljesak na nebu i savetuje se da nikako ne gledaju u tom smeru jer to može uzrokovati opekotine rožnjače, slepoću i opekotine oka.

"Zaustavite automobil na sigurnom mestu pored puta, zatvorite vrata i prozore, blokirajte ulazak vazduha. Ako je moguće, zaštite uši slušalicama – to je zaštita od barotraume. Usta i nos pokrijte maskom ili tkaninom i dišite kroz to dok ne budete u skloništu", savetuje se.

Građanima je preporučeno da potraže sklonište u slučaju da ih eksplozija zatekne na otvorenom, prenose Večernje novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: