"Sumnjiva sabotaža"; "Ne prilazite"

Švedski tužilac zadužen za istragu o curenju iz gasovoda u Baltičkom moru, Mats Ljungkvist, rekao je danas da je naredio da se to područje zatvori.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.10.2022.

12:27

EPA-EFE/Danish Defence Command / HANDOUT

Ta mera će važiti dok je u toku preliminarna istragu o "sumnjivoj sabotaži", prenosi AP.

"Razumem veliki interes javnosti, ali smo na početku preliminarne istrage i zato ne mogu da ulazim u detalje o tome koje istražne mere preduzimamo", izjavio je Ljungkvist.

Švedska obalska straža je saopštila da je brodovima, roniocima, ribarskim plovilima i podvodnim vozilima zabranjeno da se približe na 9,3 kilometra od mesta na kome su detektovana dva oštećenja gasovoda u blizini Švedske.

Tokom vikenda, vlasti u Danskoj su saopštile da je stopirano curenje na gasovodima Severni tok 1 i 2, međutim, švedska obalska straža je juče saopštila da je jedan od njenih aviona prijavio da se curenje u Severnom toku 2 povećalo.

Švedska spasilačka podmornica, sposobna za napredne ronilačke misije i brodovi švedske obalske straže poslati su u oblast u kome je detektovano curenje u blizini Švedske.

Ostaje nejasno kada će ronioci ili podmornica moći da se spuste do cevovoda. Danske vlasti su poslale brodove i vojne helikoptere kako bi pratile dva curenja gasa istočno od ostrva Bornholm u danskom Baltičkom moru.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je hitan sastanak u petak o potencijalnim napadima na gasovod.

Prošlog meseca otkrivena su ukupno četiri curenja na gasovodima Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru u blizini Danske i Švedske, prenele su svedske agencije.

Iako nijedan od dva gasovoda nije bio u upotrebi u vreme eksplozija, oni su bili napunjeni gasom. Ranije prošle nedelje je saopšteno da gas više ne curi iz gasovoda Severni tok 2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: