Od ovoga su svi strahovali: Kina se pokrenula i poručila "drhtaćete u senci mogućeg nuklearnog rata"

Kina upozorila SAD da bi se mogli suočiti s "teškim posledicama", uključujući nuklearni rat, ako se Ukrajina pridruži NATO-u.

Izvor: Jutarnji list, index.hr

Utorak, 04.10.2022.

10:31

Od ovoga su svi strahovali: Kina se pokrenula i poručila
Foto: Olleg/Shutterstock

"Sve evropske zemlje drhtaće u senci mogućeg nuklearnog rata", upozorio je Peking u državnom Global Tajmsu.

"U tom slučaju niko neće biti siguran, ni Ukrajina, ni svet", prenet je stav Pekinga.

"Umesto traženja rezolucija za okončanje sukoba, Vašington je uvek iznova pokazao da SAD jurišaju u drugom smeru - raspirujući vatru rata", dodaje se još u tekstu.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, podsetimo, obnovio je svoj poziv za priključivanjem NATO-u jer je Rusija pripojila četiri regije u Ukrajini. Upitan o zahtevu Zelenskog da ubrza članstvo Ukrajine u NATO, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da sada "nije pravo vreme" i da bi zahtev "trebalo razmotriti u nekom drugom trenutku".

Takođe, Kina je pozvala zapadni savez da se potpuno povuče iz istočne Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: