"Najmanje troje svedoka bi svedočilo veoma pozitivno o mom klijentu. Olbrajt, Holbruk i senator Dol"

Hag -- Branilac Tačija izrazio žaljenje što američki zvaničnici Ričard Holbruk i Madlen Olbrajt nisu živi da svedoče u Tačijevu odbranu.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/JERRY LAMPEN
EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Holbruk i Olbrajt "svedočili bi veoma pozitivno u korist mog klijenta", rekao je američki advokat Greg Kiho Hašima Tačija, kog sud u Hagu tereti za ratne zločine na KiM, na poslednjoj raspravi o stanju u postupku pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu.

Po zvaničnom transkriptu, objavljenom na internet stranici suda, Kiho je kazao da bi u Tačijevu odbranu svedočio i pokojni američki senator Bob Dol.

"Najmanje troje svedoka bi svedočilo veoma pozitivno o mom klijentu. Državni sekretar SAD Olbrajt, ambasador Holbruk i senator Robert Dol. Oni su svi rekli mnogo pozitivnih stvari o mom klijentu i svedočili bi da su imali priliku", rekao je Kiho.

Tačijev advokat tu tvrdnju je izneo obrazlažući predlog da, pre početka sudjenja, sud uzme izjave devet medjunarodnih svedoka odbrane koji su u poodmakloj životnoj dobi ili su bolesni, a koji su u vreme obuhvaćeno optužnicom, 1998-99, bili na Kosovu ili u Albaniji.

Spisak tih svedoka, Tačijeva odbrana će sudu dostaviti do petka, 7. oktobra.

Po rečima njegovog branioca, Tači će se na predstojećem sudjenju braniti i alibijem.

"Mi ćemo se braniti alibijem zato što je Tači, na primer, od konferencije u Rambujeu u februaru 1999. tokom celog proleća bio u Evropi i susretao se sa medjunarodnim liderima u Oslu, Beču, Parizu, Londonu...", rekao je Kiho.

Tokom ranijih sudskih zasedanja, branilac je tvrdio da je Tači, u vreme kada su počinjeni zločini iz optužnice, "putovao širom Evrope, kao i u SAD zalažući se za mir i pomirenje".

"Da li je Tači diktirao operacije OVK na terenu dok je bio u Vašingtonu ili u Virdžiniji?", pitao je njegov branilac Kiho.

Alibijem će se, kako su najavili, braniti i saoptuženi Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Tačijev branilac i advokati saoptuženih, naglasili su, medjutim, da neće moći podrobno da izlože alibije dok ne budu obelodanjeni brojni redigovani delove optužnice o tome gde su i kada su zločini počinjeni.

"Sada (iz optužnice) ne možemo da vidimo ni kada su se dogadjaji desili, ni gde. Kada zatamnjeni delovi budu uklonjeni iz optužnice... i kada budemo imali mesto i datume dogadjaja, moći ćemo da izložimo odbranu alibijem", kazao je Tačijev advokat Kiho.

Sledeća rasprava o stanju u postupku trebalo bi da bude održana krajem oktobra.

Još se ne zna ada će početi ;sudjenje Tačiju i saoptuženima, ali je malo verovatno da će to biti pre kraja ove godine.

Predmet je još u rukama sudije za prethodni postupak Nikole Gijua (Nicolas Guillou), što znači da pripreme za proces nisu okončane.

Kada proceni da su pripreme završene, sudija Giju predmet će, po proceduri, predati raspravnom veću koje će voditi sudjenje.

Sastav veća odrediće tada Ekaterina Trendafilova, predsednica suda čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020., u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu