Norveška poslala vojsku

Norveška vojska saopštila je danas da je poslala vojnike da pomognu u čuvanju velikih kopnenih postrojenja za preradu nafte i gasa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Derek Brumby
Ilustracija: Shutterstock/Derek Brumby

To predstavlja deo šireg napora da se pojača bezbednost zbog sumnje da je sabotaža izazvala curenje gasovoda Severni tok prošle nedelje, prenosi Rojters.

Ruski gasovodi Severni tok 1 i 2 oštećeni su 26. septembra, pri čemu je ispušten gas u Baltičko more izmedju Danske i Švedske.

Seizmolozi su registrovali eksplozije u toj oblasti, a policija u nekoliko zemalja pokrenula je istrage.

Norveška, najveći evropski snabdevač gasom i veliki izvoznik nafte, prošle nedelje je rasporedila svoju mornaricu i vazduhoplovstvo da patrolira priobalnim naftnim poljima i najavila da će u tome dobiti pomoć Velike Britanije, Nemačke i Francuske.

Na zahtev norveške policije, rezervne snage dobrovoljaca, snage za brzu mobilizaciju, počele su danas da raspoređuju trupe u pogonima zaduženim za preradu i izvoz nafte i gasa.

Iako je norveška vlada saopštila da nije upoznata ni sa kakvim konkretnim pretnjama naftnoj i gasnoj infrastrukturi, ipak je smatrala da je mudro da se pojača bezbednost i nastojala je da smiri zabrinutost među radnicima, navodi britanska agencija.

Portparol oružanih snaga odbio je da kaže koliko je vojnika raspoređeno, pozivajući se na zabrinutost o bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu