Slučaj Severni tok: Šveđani?

Plovilo švedske mornarice bilo je u oblasti gde je došlo do pucanja gasovoda Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, javljaju tamošnji mediji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

09:05

Slučaj Severni tok: Šveđani?
Foto: Tanjug/Rune Dyrholm/Armed Forces of Denmark via AP

Švedski mediji tvrde da je plovilo mornarice bilo u oblasti gasovoda u Baltičkom moru samo nekoliko dana pre nego što je došlo do curenja gasa.

"Dagens Niheter", jedan od vodećih švedskih dnevnika, koristio je servis dostupan građanima da prati kretanje broda koristeći signale sa AIS predajnika koji može da otkrije lokaciju plovila, ali taj uređaj može da se isključi ukoliko je to neophodno.

List je otkrio da je plovilo švedske mornarice viđeno u oblasti u periodu od 22. do 24 septembra, a "procureli" podaci objavljeni su 26. septembra. Prema pisanju novina "Dagens Niheter", brod je bio na lokaciji gde su otkrivena tri mesta gde je došlo do curenja gasovoda Severni tok 1 i 2. Kako prenosi "Sputnjik internešnl", predajnik je naknadno isključen, ali je zatim uključen pošto je iz severnog dela viđen u južnom delu oblasti gde je došlo do još jednog pucanja gasovoda.

Švedska mornarica o Severnom toku

Foto: Tanjug/Swedish Coast Guard via AP, File
Švedska mornarica potvrdila je da je brod bio u toj oblasti i da je izvršio "izviđanje", ali je odbila da otkrije u koje svrhe je to učinila.

"Informacije o operacijama na moru imaju oznaku tajnosti zbog raznih događaja i situacije u svet. Tako da ne možemo mnogo da kažemo o tome šta tamo radimo", kazao je izvor za taj list.

Nekadašnji šef obaveštajne službe pri mornarici, Anders Larson, kazao je da je sasvim normalno da vojni brodovi uključuju i isključuju AIS predajnik.

"Kada vam nije potreban, uglavnom je isključen. Teško je izvlačiti zaključke na osnovu kretanja jednog broda. Brodovi mornarice često plove u tom regionu, a osmatranje se vrši stalno, tokom cele godine", istakao je Larson.

Zvanični Kremlj je ranije naveo da je reč o terorizmu iza kog stoji jedna država ili države. Ruska obaveštajna služba ocenila je da je su eksplozije na gasovodima Severni tok 1 i 2 čin međunarodnog terorizma i navela da zapadne zemlje štite počinioce. Sa druge strane, zapadne zemlje optužile su Rusiju da je odgovorna za sabotažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: