Putinovo neuobičajeno brzo priznanje problema

Britansko Ministarstvo odbrane u najnovijem izveštaju navodi da ruski predsednik Vladimir Putin ima velike probleme sa mobilizacijom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

08:55

Putinovo neuobičajeno brzo priznanje problema
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

"Gotovo sigurno su regrutovali i neke kadrove koji su van definicija delimične mobilizacije koje su naveli Putin i Šojgu", dodaju britanski obaveštajci.

U izveštaju se takođe podseća da je ruski predsednik krajem prošle sedmice izjavio da bi trebalo ispraviti greške ako ih ima prilikom sprovođenja mobilizacije rezervista.

"Putinovo neuobičajeno brzo priznanje problema s mobilizacijom naglašava njenu nefunkcionalnost već tokom prve sedmice ", navodi se u obaveštajnom izveštaju britanskog Ministarstva odbrane.

Dodaje se i da ruska vojska ima problem i sa pronalaženjem vojnih starešina koje bi uopšte imalče vremena da obuče mobilisane rezerviste.

S druge strane, Kijev independent tvrdi i da Ruske snage nastavljaju s naporima prisilne mobilizacije na okupiranim područjima Ukrajine. Taj list, pozivajući se na ukrajinsko Južno operativno zapovedništvo, navodi da su ruski zvaničnici obilazili domove ljudi i sastavljali popise muškaraca za služenje vojnog roka.

Da ipak nešto ne štima govori i podatak da je zapovednik ruskog regiona Habarovsk smenjen s dužnosti nakon što je polovina mobilisanih muškaraca poslata kući jer nije ispunjavala neophodne kriterijume.

U međuvremenu, Moskva je počela da gubi i "informacioni prostor" i da doživljava dramatične promene, tvrdi Institut za proučavanje rata.

U posebnom izdanju svoje dnevne analize ova tink-tenk organizacija je utvrdila da propagandisti Kremlja odstupaju od omiljenog narativa Moskve i otvoreno izražavaju razočarenje sprovođenjem delimične mobilizacije, dok žale zbog gubitka ključnog grada Limana.

"Neki gosti u televizijskim emisijama na Kremlju, koje su emitovane 1. oktobra čak su kritikovali odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da pripoji četiri ukrajinske oblasti pre nego što su osigurane njihove administrativne granice ili čak linija fronta, izražavajući sumnju u sposobnost Rusije da ikad okupira cela ta područja", navodi Institut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: