Vučić se sastao sa Orbanom i Nehamerom: Na stolu teme od velikog značaja FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin Instagram/Buducnostsrbije
Printskrin Instagram/Buducnostsrbije

Austrija zove Srbiju i Mađarsku: Ako EU ne deluje, moramo sami nesto preduzeti

Fotografiju sastanka predsednik je objavio na Instagramu.

"I ovaj sastanak sa prijateljima Viktorom Orbanom i Karlom Nehamerom pokazao je da partnerstvo, saradnja i zajednički rad mogu da reše brojne izazove. Danas su na stolu teme od velikog značaja za sve nas, od energetike do sprečavanja nove migrantske krize, ali i jačanje i širenje ekonomske saradnje", napisao je Vučić

Predsednik Vučić ranije je najavio da će na samitu u Budimpešti razgovrati sa Orbanom i Nehamerom o migrantskoj politici, a Nehamer da će sa mađarskim kolegom i predsednikom Srbije razgovarati i o zajedničkoj akciji protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja.

"Naše države to ne čine samo za nas, već radimo to zbog borbe protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja, kao i u cilju smanjenja pritiska na granicama", rekao je Nehamer.

Vučić i austrijski kancelar razgovarali su nedavno u NJujorku na marginama Generalne skupštine UN, a jedna od tema je bila i ilegalna migracija, kako je izjavio posle sastanka Nehamer, pošto se Austrija suočava sa drastičnim rastom broja tražilaca azila iz zemalja kao što su Indija i Tunis, koji dolaze balkanskom rutom.

Nehamer je rekao da je u borbi protiv ilegalne migracije i trgovine ljudima Srbija važan partner.

Orban i Nehamer su letos na zajedničkoj konferenciji za medije poručili da žele da pomognu Srbiji u zaštiti njenih južnih granica od ilegalne migracije.

"Mi smo vaši kapetani na mađarsko-srpskoj granici, jer ako je ne štitimo, doći će stotine hiljade migranata kod vas. Mi bismo voleli da ne moramo to da radimo i da Srbija može sama da štititi svoju južnu granicu. U interesu svih je da Srbija što je moguće bolje može da štiti svoju južnu granicu", kazao je Orban.

Takođe, najavio je organizovanje konferencije sa Srbijom s ciljem bolje zaštite južnih srpskih granica od ilegalne migracije.

Kako je rekao Orban, cilj tog skupa je bio bi da se pomogne Srbiji u boljoj kontroli južne granice, kao i da će o predlozima obavestiti i Brisel.

Austrija je već mesecima suočena sa dramatičnim rastom broja tražilaca azila, koji je za osam meseci ove godine dostigao broj od 57.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu