Demonstranti ispred francuske ambasade u Burkini Faso VIDEO/FOTO

Kapetan armije Burkine Faso Ibrahim Traore danas je svrgnuo predsednika potpukovnika Pola-Anrija Damibu i raspustio vladu u drugom državnom udaru za osam meseci

Izvor: B92

Subota, 01.10.2022.

22:33

Demonstranti ispred francuske ambasade u Burkini Faso VIDEO/FOTO
Tanjug/AP Photo

Traoreovo saopštenje koje je pročitano sinoć na nacionalnoj televiziji, preneo je Rojters. Komandant armije Burkine Faso Ibrahim Traore pozvao je danas suprotstavljene frakcije u oružanim snagama da prekinu neprijateljstva i nastave pregovore.

Traore je rekao da je grupa oficira koja je pomogla Damibi da osvoji vlast u januaru odlučila da ga smeni zbog nesposobnosti da postigne sporazum sa islamskim pobunjenicima.

Pucnjava je odjeknula danas u glavnom gradu Burkine Faso, devet meseci nakon što je demokratski izabrani predsednik svrgnut sa vlasti.

AP navodi da je prošle nedelje Damiba otputovao u Njujork gde se obratio Generalnoj skupštini UN, kada je branio svoj januarski puč kao "pitanje opstanka nacije", čak iako je to bilo "možda za osudu" po međunarodnoj zajednici.

Januarski državni udar u Burkini Faso usledio nakon sličnih preuzimanje vlasti u Maliju i Gvineji, a nijedna od tih vladajucih hunti nije objavila datum za nove izbore, dok je Damiba prošle sedmice rekao da će tranzicija u njegovoj zemlji potrajati još gotovo dve godine.

Demonstranti ispred francuske ambasade

Demonstranti su se danas okupili ispred francuske ambasade u prestonici Burkine Faso nakon što su pristalice komandanta armije Ibrahima Traorea, koji je u petak izvršio državni udar, optužile Francusku za pruža utočište svrgnutom predsedniku zemlje Polu-Anriju Damibi.

Francuski zvaničnici su odlučno demantovali tvrdnje pristalica Traorea, prenosi AP.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju demonstrante sa upaljenim bakljama ispred francuske ambasade.

Traore je, u prvom pojavljivanju pred javnošću, izjavio za Glas Amerike da je Damiba bezbedan i da neće biti povređen.

Stejt department je izrazio duboku zabrinutost zbog poslednjih dešavanja u Burkini Faso.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: