"Ukrajina u NATO - nije pametno? Amerika je htela sve pod svoj kišobran"

Pokušaji Vašingtona da uključi Ukrajinu u NATO nakon raspada Sovjetskog Saveza nisu bili pametni, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer.

Izvor: B92

Subota, 01.10.2022.

20:45

EPA/EFE/SERGEY DOLZHENKO

Govoreći pred Savetom za spoljne odnose u nestranačkom američkom istraživačkom centru, Kisindžer je tvrdio da je Vašington pokušao da uključi sve bivše članice sovjetskog bloka pod svoj kišobran nakon pada Berlinskog zida, i da je ceo region između centra Evrope i ruske granice postao otvoren za restrukturiranje.

"Sa ruske tačke gledišta, Sjedinjene Države su tada pokušale da integrišu ceo ovaj region, bez izuzetka, u jedan strateški sistem koji predvodi Amerika", rekao je on, dodajući da je ovaj razvoj u suštini uklonio ruski istorijski "bezbednosni pojas".

Kisindžer je tako naglasio da "nije bila mudra američka politika pokušavati da uključi Ukrajinu u NATO".

On, međutim, ne veruje da to opravdava pokušaje ruskog predsednika Vladimira Putina da "iznenadnim napadom" ponovo uključi Ukrajinu pod sferu uticaja Moskve.

Kisindžer je rekao da ne zna da li je moguće postići mir sa ruskim liderom, ali je naglasio da Zapad "mora da traži model koji garantuje Ukrajini slobodu i drži zemlju u sklopu evropskog sistema.

Štaviše, Kisindžer je ocenio da je Rusija na neki način "već izgubila rat" jer je njena sposobnost da preti Evropi konvencionalnim napadima, u kojima je uživala decenijama ili čak vekovima, "sada je očigledno prevaziđena".

Uprkos tome, bivši državni sekretar je signalizirao da Zapad i Rusija pre ili kasnije moraju da se uključe u dijalog.

"Neki dijalog, možda na nezvaničnom nivou, možda na istraživački način je veoma važan“, ponovio je on i dodao da je "u nuklearnom okruženju" takav ishod poželjniji od "odluke na ratištu".

Početkom avgusta Kisindžer je upozorio da su se SAD našle „na ivici rata sa Rusijom i Kinom po pitanjima koja smo delimično kreirali", tvrdeći da je Vašington odbacio tradicionalnu diplomatiju, jer "traži da preobrati ili osudi svoje sagovornike pre nego će da prodre u njihovo razmišljanje".
EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: