U Bugarskoj se u nedelju održavaju parlamentarni izbori

U Bugarskoj se u nedelju održavaju parlamentarni izbori, četvrti za manje od dve godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/VASSIL DONEV
EPA-EFE/VASSIL DONEV

Prema rezultatima agencija za ispitivanje javnog mnjenja, bugarska stranka desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) povećala je prednost u odnosu na svog glavnog rivala, reformističku partiju Nastavljamo promene (PP), preneo je Rojters.

Očekuje se da će izbori dovesti do rascepkanog parlamenta sa najviše osam političkih partija, pokazuju istraživanja javnog mnjenja koje su sproveli Alfa Risrč, Trend i Galup internešenel.

Nijedna partija neće imati većinu, što će značiti da će se voditi teški pregovori o formiranju vladajuće koalicije.

GERB, stranka bivšeg dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova, čija je vladavina okončana u aprilu 2021. zbog nezadovoljstva protiv ukorenjene korupcije, ima podršku između 25 procenata i 26 procenata, što je porast u odnosu na 22,7 odsto koliko je dobila na poslednjim izborima u novembru.

Podrška PP partiji, koju predvodi Kiril Petkov, čija je reformska vlada srušena u junu posle samo šest meseci, pala je na oko 16,5 odsto sa 25,7 procenata, kada je pobedila na poslednjim vanrednim izborima.

Petkov je zauzeo čvrst stav protiv Moskve zbog njenog napada na Ukrajinu, iako Bugarska tradicionalno ima prijateljske veze sa Rusijom.

Galup internešenal i Alfa riserč predviđaju da će etnička turska partija Pokret za prava i slobodu (MRF) zauzeti treće mesto sa 12 do 13 procenata, ispred ultranacionalističke i proruske partije Preporod kojoj se predviđa 11 do 13 odsto.

Budući saveznici Petkova - levičarska Bugarska socijalistička stranka i desničarska Demokratska Bugarska, imaju podršku od oko 9,0 procenata do 10 procenata i 7,6 odsto do 8,4 odsto, pokazuju istraživanja javnog mnjenja uoči izbora.

Još dve partije, konzervativna stranka Bugarski uspon i populistička partija Ima takav narod (ITN) verovatno će preći prag od četiri odsto osvojenih glasova za ulazak u parlament, jer se očekuje niska izlaznost, pokazuju istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu