Zaharova: "Gutereš prekoračio ovlašćenja"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je izjavu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Izvor: Sputnjik

Petak, 30.09.2022.

20:30

Zaharova:
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Izjave generalnog sekretara UN da rezultati referenduma u ​​DNR, LNR, Zaporožškoj i Hersonskoj oblasti neće imati pravnu snagu predstavljaju prekoračenje ovlašćenja, izjavila je Zaharova.

"U datom slučaju, Gutereš, očigledno, ne samo da je prekoračio svoja ovlašćenja, već se faktički solidarisao sa kolektivnim Zapadom, ponovo pribegavši selektivnom pristupu u tumačenju događaja“, rekla je portparolka.

Zaharova je dodala da su "direktni napadi generalnog sekretara UN na osnovno pravo naroda DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti na samoopredeljenje – još jedan primer licemerja i očiglednih dvostrukih standarda“.

"Smatramo neprihvatljivom činjenicu da se generalni sekretar UN pretvara u instrument propagande i pritiska na države-članice, iako bi trebalo da se rukovodi Poveljom UN“, zaključila je portparolka.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je ranije da ne može biti prihvaćeno prisajedinjenje DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji, jer se, po njegovom mišljenju, referendumi ne mogu smatrati pravim izrazom narodne volje, pošto su održani van pravnog okvira Ukrajine i na teritoriji pod kontrolom Rusije. On je napomenuo da je svaka aneksija teritorije neke države kršenje Povelje UN i međunarodnog prava.

Prema njegovim rečima, Rusija, kao jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, snosi posebnu odgovornost za poštovanje Povelje UN.

"Svaka odluka o priključenju Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine neće imati pravnu snagu i zaslužuje osudu“, naglasio je generalni sekretar.

Stalna misija Rusije pri UN saopštila da je Gutereš svojom izjavom o referendumima prekršio član 100 Povelje UN o nepristrasnosti delovanja, a takođe ignorisao princip "ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda“.

Kasnije je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik rekao da Guterešova izjava o referendumima ne znači uvredu za Rusiju i da se nada da će se kontakti sa Moskvom nastaviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: