Stoltenberg: "Ako Putin pobedi..." VIDEO

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, održao je konferenciju za novinare povodom nepriznate aneksije ukrajinske teritorije Rusije.

Izvor: klix.ba

Petak, 30.09.2022.

19:00

Stoltenberg:
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

On je istakao da ova aneksija ne menja ništa u odnosu NATO-a prema Ukrajini.

Dok je Ukrajina danas predala zvaničan zahtev za ulazak u NATO, Stoltenberg je rekao da podržava pravo Ukrajine da izabere sopstveni put i odluči u kom bezbednosnom aranžmanu želi da bude deo. On je podsetio da je za ulazak u NATO potrebna saglasnost svih 30 članica, ali da fokus ostaje na obezbeđivanju podrške Ukrajini

Naš fokus je na pružanju podrške Ukrajini, da pomogne u odbrani od ruske brutalne agresije, a to je glavni zadatak NATO saveznika“, rekao je Stoltenberg.

On je pozvao predsednika Rusije Putina da okonča rat, jer ga je on započeo i zato ima odgovornost da ga okonča. On je ponovio da će, ako Rusija prestane da ratuje, biti mira, ali da ako Ukrajina prestane da ratuje, Ukrajine više neće biti i da jasno postoji agresor Rusija i žrtva Ukrajina.

"Nelegalna aneksija ukrajinske teritorije ne menja prirodu ovog rata", istakao je Stoltenberg.

"Ovo je najozbiljnija eskalacija rata od invazije 24. februara, jer imamo mobilizaciju u Rusiji kombinovanu sa bezobzirnom nuklearnom retorikom i danas odluku o aneksiji delova Ukrajine", rekao je Stoltenberg.

On je najavio da Putin neće moći da prestane da podržava Ukrajinu ovakvim nepromišljenim potezima.

"Ako Putin pobedi, to je znak da autoritarne sile poput Rusije mogu da upotrebe silu da postignu svoje ciljeve i da ceo svet učine opasnijim", upozorio je Stoltenberg.

On je ponovio da Ukrajina ima pravo da oslobodi svoju teritoriju koju je okupirala Rusija i da može i da se brani i da nastavi da oslobađa svoju teritoriju.

"Pokušaj ilegalne aneksije ne menja pristup NATO-a ovom sukobu. Ako bi prihvatili aneksiju i mahali nuklearnim oružjem, onda bi prihvatili ucenu nuklearnim oružjem, kako bi autoritarni režimi mogli da postignu šta žele pretnjama nuklearnim oružjem", rekao je on. rekao je Stoltenberg.

On je upozorio Rusiju da u nuklearnom ratu ne može biti pobede i da se on ne može voditi i da će Rusija, ako upotrebi to oružje, snositi teške posledice.

"Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu da oslobodi još više teritorije jer na to ima pravo", tvrdi Stoltenbeg i dodao da bi dopuštanje Putinu da pobedi bilo pogubno za Ukrajinu, ali i rizično za NATO.

"Kada slušate šta je Putin rekao o članicama NATO-a, bio bi to opasniji svet za sve. Pred nama je opasan rat u Ukrajini, ali nije da rat ne bi bio opasan ako bi Putina pustili da pobedi, ali bi biti rizik za sve. Zato plaćamo cenu podrške Ukrajini, ako je ne podržimo cena bi bila mnogo veća“, rekao je Stoltenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: