I sada zvanično: Rusija priznala

Rusija priznala nezavisnost DNR i LNR u granicama od 2014. godine, saopštio je Kremlj.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP Photo
Tanjug/AP Photo

"Donjecku i Lugansku narodnu republiku Rusija priznaje u granicama iz 2014. godine", rekao je Peskov novinarima na pitanje da li će se nove teritorije priključiti Rusiji u celini ili samo u delovima koje kontrolišu ruske oružane snage.

"Ljudi koji se ponašaju neodgovorno govore o nuklearnoj eskalaciji. Ne želimo da razvijamo ovu temu. Pozivamo sve da se ponašaju odgovorno. Kijev je napustio pregovarački kolosek, zahtevi Moskve se ne menjaju, specijalna vojna operacija će se nastaviti. Moskva će eventualne ukrajinske udare na teritorije koje će postati deo Ruske Federacije smatrati aktom agresije na Rusiju", rekao je Dmitrij Peskov. "Načelnici DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti učestvovaće u potpisivanju četiri sporazuma o prijemu novih entiteta u Rusku Federaciju", dodao je Peskov.

Četiri sporazuma o prijemu novih teritorija u sastav Ruske Federacije biće potpisana danas na specijalnoj ceremoniji u Kremlju, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Glavni događaj počeće u 15 časova po moskovskom vremenu u sali Svetog Ðorda u Kremlju. Uslediće govor ruskog predsednika Vladimira Putina, da još jednom naglasim, važan. A zatim će uslediti ceremonija potpisivanja dokumenata", rekao je Peskov, a prenela je agencija TASS.

Kako je dodao, na ceremoniji će učestvovati lideri samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, kao i načelnici Zaporoške i Hersonske oblasti Jevgenij Balicki i Vladimir Saldo.

Donjecka i Luganska republika i ukrajinske oblasti Zaporožje i Herson održale su referendume o pristupanju Rusiji od 23. do 27. septembra, pri čemu je većina glasala za prisajedinjenje Rusiji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije.

Putin će danas na ceremoniji u Moskvi potpisati dokumente o pristupanju Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima je održan referendum.

DNR i LNR proglasile su nezavisnost od Ukrajine 2014. nakon održavanja referenduma o samoopredeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu