Umešaće se... Da li je ovo potvrda?

Pentagon radi na stvaranju nove vojne komande posvećene naoružavanju i obuci ukrajinskih vojnika, rekli su američki zvaničnici za više medija.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2022.

10:49

Umešaće se... Da li je ovo potvrda?
Foto: Profimedia

Komanda bi imala sedište u Vizbadenu u Nemačkoj – gde američka vojska ima svoj evropski štab – i bila bi sastavljena od 300 zaposlenih predvođenih generalom Kristoferom Kavolijem, koji je na čelu evropske komande vojske, prema neimenovanim zvaničnicima koje citiraju Njujork tajms i CNN u četvrtak.

"Promene, koje imaju za cilj da daju formalnu strukturu onome što je improvizovano od početka rata, grubo su modelovane na naporima SAD da obuče i pruže pomoć u Iraku i Avganistanu u poslednje dve decenije", piše Tajms.

Dok bi nova jedinica trebalo da sprovede velike izmene u trenutnom programu obuke i opreme za Kijev, Vizbaden će ostati ključna komponenta u šemi, pošto većina ukrajinskih trupa koje trenutno dobijaju uputstva o američkom oružju to radi u gradu ili blizu njega.

Otkako je Rusija poslala trupe u susednu zemlju krajem februara, američkom vojnom pomoći Ukrajini uglavnom je upravljao general-potpukovnik Kristofer Donahju iz Nemačke i Poljske, koji je takođe nadgledao haotičnu evakuaciju američkih snaga iz Avganistana prošle godine.

Pročitajte još:

Nuklearne šanse sve veće: Ovoga puta neće biti probe

"Do sada, 23 mrtva... Sve civili" VIDEO/FOTO

Lavrov: "EU izgubila autonomiju; filozofija 'zavadi pa vladaj' nije tajna"

Međutim, Donahju i njegovo osoblje treba da se vrate kući sledećeg meseca, stvarajući potrebu za specijalizovanom komandom orijentisanom na obuku i naoružavanje ukrajinskih trupa.

Predlog za novu jedinicu prvobitno je ranije tokom sukoba izneo general Tod Volters, a Kavoli je doradio ideju nakon što je u julu preuzeo mesto u EUCOM-u, navodi Tajms.

Krajem avgusta, Vol strit džornal je na sličan način izvestio da Vašington želi da imenuje generala koji će voditi program naoružanja i obuka u Ukrajini, sugerišući da bi inicijativa mogla dobiti zvanično ime misije, kao i "dugoročno, namensko finansiranje" od vlade SAD.

SAD su do sada ove godine odobrile skoro 17 milijardi dolara za transfer oružja ukrajinskoj vojsci, pri čemu je velika većina te pomoći odobrena još kada je pojačan sukob u februaru. Iako su velike količine opreme i municije stigle direktno iz postojećih zaliha, Pentagon takođe radi sa proizvođačima oružja na proizvodnji oružja posebno za Kijev, uključujući 18 potpuno novih artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) najavljenih ranije ove nedelje. To su platforme najdužeg dometa koje je do sada obezbedio Vašington.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: