Odobreno; "Zeleno svetlo" za atentate dronom

Izraelske odbrambene snage odobrile su upotrebu dronova za napade za ubistvo palestinskih osumnjičenih za terorizam na Zapadnoj obali, piše Džeruzalem post.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2022.

09:31

Odobreno;
Ilustracija: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Naredba dolazi nakon nasilnog izraelskog napada dan ranije, i pošto ID sve više traži da roboti kontrolišu palestinske teritorije.

Prema pisanju lista, komandantima ID biće dozvoljeno da koriste bespilotne letelice "za izvođenje napada ako se utvrdi da naoružani naoružani ljudi predstavljaju neposrednu pretnju njihovim trupama".

Viši oficiri su u sredu razgovarali o promeni doktrine, nastavljen je izveštaj, a načelnik generalštaba general Aviv Kohavi potpisao je naređenje. Izrael je koristio Elbitove dronove Hermes 450 za izvršenje ciljanih atentata u Gazi od 2008.

Ove bespilotne letelice su u proizvodnji od kasnih 1990-ih, ali je teško uspostaviti potpuni izveštaj o njihovoj upotrebi, pošto je izraelski vojni cenzor zabranio izveštaje o njihovoj upotrebi do ranije ove godine. Dronovi nikada nisu ofanzivno korišćeni iznad Zapadne obale, barem prema IDF-u. Međutim, odluka o promeni ove politike doneta je nakon što su četiri Palestinca ubijena, a 44 povređena tokom racije na izbeglički kamp u Dženinu rano u sredu.

Međutim, IDF je razmatrao zeleno osvetljenje ubistava dronova još u maju, kada je izraelski komandos za borbu protiv terorizma ubijen tokom slične operacije u Dženinu, tvrdi Džeruzalem Post. Racija u sredu imala je za cilj hapšenje brata Raada Hazema, koji je ubio tri izraelska civila u Tel Avivu u aprilu. T

akvi napadi, očigledno organizovani i inscenirani iz Dženina, izazvali su strahove da će ID uskoro izvesti vojnu operaciju velikih razmera na Zapadnoj obali. Iako "niko nema interes da pokrene operaciju velikih razmera", rekao je ministar unutrašnjih poslova Omer Bar u radio intervjuu u četvrtak, "to se može dogoditi".

Za sada se Izrael nada da će dronovi i oružje na daljinsko upravljanje moći da sačuvaju svoje trupe od opasnosti na Zapadnoj obali. IDF je nedavno instalirala daljinsku topovsku kupolu u gusto naseljenoj oblasti Hebrona, nakon što je, kako se izveštava, prošle godine primenila tehnologiju za prepoznavanje lica na palestinskoj teritoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: