Odlučeno: Danijela Ðurović ostaje predsednica Skupštine Crne Gore

Većina crnogorskih poslanika odbila je zahtev da Danijela Ðurović bude smenjena sa mesta predsednice crnogorskog parlamenta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphoto/ Xload
Ilustracija: Depositphoto/ Xload

Protiv smene Ðurović glasalo je 45 poslanika, a za njenu smenu 32.

Glasanju je pristupilo 78 poslanika, ali je bilo 77 važećih listića, preneo je RTCG.

Glasanje o razrešenju Ðurović je bilo tajno.

Vanredna sednica Skupštine Crne Gore na kojoj je trebalo da se odluči o smeni predsednice parlamenta Danijele Ðurović nastavljena je večeras, a Ðurović je kazala da je posebno ponosna na doprinos političkom dijalogu u zemlji i pokušajima da se reše neka od gorućih političkih pitanja u zemlji.

Ona je naglasila da su možda neke stvari u međuvremenu na negativan način uticale na funkcionisanje parlamenta, ali da treba verovati da će Skupština napraviti pomak po pitanju rešavanja imenovanja u pravosuđu i reformi izbornog zakonodavstva.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da su uložili mnogo napora da parlamentarna većina od 30. avgusta vodi državu napred i da se formira nova vlada u Crnoj Gori.

On je pitao Ðurović da li je spremna da ako se Milo Ðukanović odluči na protivustavni potez i krene na parlament, odmah raspiše predsedničke izbore i brani Ustav Crne Gore.

Ðurović je odgovorila da neće braniti predsednika države i da se obavezala da će poštovati Ustav i zakone i dodala da će raspisati predsedničke izbore u skladu sa Ustavom i zakonom.

Šef kluba poslanika DPS Crne Gore Danijel Živković rekao je da je potpredsednica parlamenta Branka Bošnjak, koja predsedava, prekršila poslovnik i da je omogućila da se nastavi rasprava.

"Iako ste znali da je rasprava završena, omogućili ste diskusije", rekao je Živković.

On je zatražio pauzu od 15 minuta.

Ðurović je na početku sednice naglasila da su imenovanja u Sudskom savetu važnija od političkog nadgornjavanja.

Poslanica GP URA Božena Jelušić najavila je na početku sednice da neće podržati razrešenje čelnice crnogorske skupštine.

Jelušić je rekla da Ðurović i dalje ima njenu podršku.

"Mislim je Đurović svoj posao obavljala korektno", navela je Jelušić.

Poslanica SNP Milosava Paunović ukazala je da su zadovoljni rezultatima koje je ostvarila Ðurović i da je potez crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića, da traži skraćenje mandata i obezglavi parlament, jasan pokazatelj da parlamentarna većina od 30. avgusta mora da ostane jedinstvena.

Predsednica Skupštine Danijela Ðurović rekla je ranije da će se sednica na čijem je dnevnom redu njeno razrešenje nastaviti nakon što to zatraže poslanici koji su tražili pauzu.

Podsetila je da je potpredsednica Skupštine Branka Bošnjak dala pauzu na zahtev poslaničkog kluba Demokratskog fronta.

Ta sednica je počela 2. septembra, a pauza, koju je zatražio šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović, data je odmah po utvrđivanju dnevnog reda.

Prethodilo joj je potpisivanje političkog sporazuma koji je staroj-novoj parlamentarnoj većini trebalo da posluži kao osnova za formiranje nove vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu