Patrijarh Kiril pozvao na duhovnu mobilizaciju

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je da je veoma važna duhovna mobilizacija.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2022.

23:34

Patrijarh Kiril pozvao na duhovnu mobilizaciju
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

On je naveo da će na kraju duhovna mobilizacija i dovesti do pomirenja Rusije i Ukrajine.

"Živimo u sudbonosno vreme, a u sudbonosno vreme bi trebalo da obnovimo našu veru, da izoštrimo našu svest i pamćenje, na mnoge stvari da gledamo na drugačiji način u odnosu na juče, bez ikakve posebne pažnje i zabrinutosti. I onda će naša duhovna mobilizacija, na koju vas sve sada pozivam, pomoći u mobilizaciji svih snaga naše domovine, i istovremeno će, bez sumnje, pomoći u ostvarenju potpunog pomirenja Rusije i Ukrajine, koje je jedinstveno prostranstvo Ruske pravoslavne crkve“, rekao je patrijarh u propovedi nakon liturgije u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Patrijarh Kiril je pozvao sve da se mole da se prekinu međusobni sukobi, da čine sve kako bi se obnovili bratski odnosi dva dela jedinstvene Rusije, kao i da se mole kako bi Gospod pomogao, posebno mladim ljudima, da se njihov život ne zaustavi u ovom međusobnom sukobu.

"Mnogi se bune u Rusiji i mnogima se vrti u glavi od želje da unište Rusiju, njen identitet, nezavisnost i slobodu. Zato je važno da mi ojačamo veru u sebe, da napunimo naše hramove, da se molimo za vlast i vojsku, za svoju rodbinu i bliske, da se molimo za pravoslavnu crkvu, koja u ovim teškim uslovima čuva duhovno jedinstvo Svete Rusije“, rekao je patrijarh Kiril.

On je izrazio želju da "zajedničkim naporima, ali bez opasnih kompromisa koji bi mogli da naškode ujedinjenoj Rusiji, svi idemo putem pomirenja i obnavljanja tog duhovnog jedinstva koje je i formirano u nedrima ujedinjene Ruske pravoslavne crkve“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: