"NATO u Ukrajini, što da ne. Je l' Džejk na to mislio?"

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau nije odbacio mogućnost da NATO učestvuje u borbenim dejstvima u Ukrajini ako se tamo upotrebi nuklearno oružje.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 29.09.2022.

12:42

EPA/EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Uprkos tome što su ruske vlasti više puta govorile da zemlje Severnoatlantskog saveza već defakto učestvuju u sukobu u Ukrajini.

"Ako bi došlo do upotrebe nuklearnog oružja, onda bi istovremeno došlo do kršenja konsenzusa članica Saveta bezbednosti. Govorim o stalnim članicama Saveta bezbednosti. A sve te zemlje imaju nuklearno oružje", rekao je Rau u intervjuu za radio-stanicu RMF FM.

Prema njegovim rečima, do sada niko nije razmatrao mogućnost upotrebe nuklearnog oružja.

"U takvoj situaciji odgovor zemalja NATO bi verovatno bio isti kao je to izneo predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan.
To bi dovelo do nenuklearnog odgovora na teritoriji Ukrajine", objasnio je on.

Poljski ministar je objasnio da ne isključuje mogućnost direktnog ulaska snaga Severnoatlantskog saveza na teritoriju Ukrajine. "Da li je Džejk Salivan mislio na to? To se ne može isključiti, ali se mora reći i da to ne bi bila neophodna procedura, jer se može koristiti konvencionalno naoružanje, na primer, avijacija, odgovarajuće rakete, i to ne obavezno sa teritorije Ukrajine", istakao je on.

Ranije je Salivan izjavio da SAD zadržavaju mogućnosti za direktne kontakte sa ruskim rukovodstvom i aktivno ih koriste, i poslednjih dana.

On je rekao da su SAD direktno upozorile ruske vlasti na katastrofalne posledice po Rusiju ukoliko se upotrebi nuklearno naoružanje u Ukrajini i da će SAD i njihovi saveznici odlučno odgovoriti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: