Incident u rafineriji nesreća ili sabotaža ?

Direktcija za državnu bezbednost i obaveštajne službe (DSN) pokrenula je istragu u vezi navodnog incidenta u rafineriji OMV u Švehatu u blizini Beča.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2022.

09:13

Incident u rafineriji nesreća ili sabotaža ?
EPA-EFE/TANNEN MAURY

DSN istražuje da li je incident, usled kojeg je teško oštećeno glavno postrojenje za destilaciju goriva, bio nesreća ili sabotaža.

Bečki dnevnik " Kurir " tvrdi da je sve više indicija koje ukazuju da se radilo o sabotaži, koja je paralisala glavnu rafineriju u zemlji.

Naime, od incidenta rafinerija Švehat radila je sa samo petinom svog kapaciteta, što je nedovoljno za osiguranje bezbednosni snabdevanja gorivom u zemlji. Austrijska vlada, kako bi osigurala snabdevanja, u više navrata morala je iz nacionalnih rezervi stavljati na raspolaganje naftnim kompanijama gorivo.

DSN vodi istragu protiv nepoznatih lica, a spekuliše se da bi iza kvara u rafineriji mogla stajati i ruska obaveštajna služba, pa su austrijske bezbednosne snage u kontaktu sa evropskim partnerima. Prema " Kuriru " menadžeri u OMV sumnjaju da se radilo o nesreći. Zvanično OMV i dalje tvrdi da se radilo o incidentu usled nesrećog delovanja radnika koji su radili na remontu postrojenja.

Portparol OMV Andreas Rinhofer tvrdio je da ne postoje ni glasine da je incident u Ssvehatu bio sabotaža i da nema nijedne naznake za takav scenario. Nedostatak tih naznaka bio je glavni razlog što su predstavnici OMV do sada tvrdili da se radilo o nesreći. Zbog toga je, kažu insajderi, policija samo dva puta obišla mesto nesreće. Medjutim sada je OMV stupila u kontakt sa Ministarstvom unutrašnjih poslova sa sumnjom da se ipak radilo o sabotaži.

Incident se dogodio 3.juna za vreme provere pritiska vode u okviru generalnog remonta rafinerije. Glavno postrojenje za destilaciju je oštećeno, i kvar će biti uklonjen tek sredinom idućeg meseca. Rafinerija je do sada radila sa svega oko 20 odsto kapaciteta. To je, kažu, i glavni uzrok za visoku cenu dizela u Austriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: