31 godina od zločina nad pripadnicima JNA u kasarni u Bjelovaru

Danas se navršava 31 godina od kada su hrvatske snage u kasarni u Bjelovaru nakon predaje ubile više oficira i rezervista JNA.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.09.2022.

10:21

31 godina od zločina nad pripadnicima JNA u kasarni u Bjelovaru

Dokumentacioni centar Veritas je podsetio da za taj ratni zločin niko nije odgovarao, iako se zna da je streljanje naredio predsednik Kriznog štaba Bjelovara Jure Šimić.

Tog dana su, nakon dogovorenog ulaska u kasaranu, pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) streljali komandanta 265. motorizovane brigade pukovnika Rajka Kovačevića i njegove pomoćnike potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića.

Njihova tela sutradan su, po Šimićevoj naredbi, bila izložena u kasarni a gradjani Bjelovara su skrnavili njihove leševe obilazeći kasarnu

Šestorica rezervista JNA iz Bjelovara - Radovan Barberić, Zdrako Dokman, Radovan Grdeljević, Ivan Hosjak, Boško Radonjić i Milorad Djordjević su izdvojeni u policijsku stanicu, odakle su posle četiri dana izvedeni i streljani u šumi Česma, nedaleko od Malog Korenova.

Civil iz Bjelovara Savo Kovač, koji je takodje bio sa njima, je i pored tri prostrelne rane preživeo streljanje

"Za zločine nad pripadnicima JNA, tada jedine legitimne i regularne vojske u državi SFRJ, u čijem sastavu je u to vreme formalno-pravno bila i Hrvatska, iako je bilo i prijava pred Haškim tribunalom i optužnica pred Vojnim sudom u Beogradu i suđenja pred hrvatskim sudovima, još niko nije osudjen", navodi se u saopštenju Veritasa.

U susednom selu Bedenik, u magacinu borbenih sredstava, kapetan prve klase Milan Tepić podigao je u vazduh 170 tona eksploziva kako bi sprečio da municija padne u ruke pripadnicima ZNG.

Tom prilikom poginuli su on i vojnik Stojadin Mirković koji nije hteo da se preda, dok su hrvatske snage streljale starijeg vodnika Ranka Stevanovića koji se predao, kao osvetu za pogibiju 11 svojih vojnika u eksploziji.

Predsjedništvo SFRJ je 19. novembra 1991. proglasilo majora Milana Tepića za narodnog heroja. Vojnik Mirković je 1999. godine odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena, dok ga je 2014. godine Sveti arhijerejski sinod SPC odlikovao ordenom Svetog Save trećeg stepena "za vrlinski život, požrtvovanost i posvedočenu ljubav prema Bogu i bližnjem svom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: