Savršen tajming Putina: Niko ne zna kako VIDEO/FOTO

Zapadni mediji tvrde da je u utorak došlo do sabotaže gasovoda Severni tok i da je to sve deo plana predsednika Rusije Vladimira Putina.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 28.09.2022.

10:45

Savršen tajming Putina: Niko ne zna kako VIDEO/FOTO
Foto: Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Kako navodi Gardijan, postoji verovatnoća da se neće utvrditi da su podvodne eksplozije deo ruske sabotaže, ali list smatra da je upravo o tome reč.

Kao argumente za to, ove novine ističu da su se incidenti desili u blizini teritorijalnih voda Danske, a u "Gardijanu" piše kako se smatra da je tu reč o delanju koje zanemaruje činjenicu da je ta zemlja članica NATO.

List priznaje da nije jasno kako bi napad mogao da bude izveden. "Gardijan" ističe da bi, ukoliko je korišćena podmornica za ovaj incident, bila otkrivena pošto su u pitanju plitke vode Baltika, gde dubine retko prelaze 100 metara. Zemlje koje istražuju incident ni u jednom trenutku nisu navele da je u pitanju napad podmornicom.

Baltičko more zaista nije teritorija na kojoj bi imalo smisla da se rasporede podmornice Lošarik koje mogu da idu u velike dubine. Jedan britanski vojni izvor nagađao je da su mine možda diskretno postavljene sa kamufliranog trgovačkog broda, a onda detonirane nekoliko nedelja ili dana kasnije, piše Gardijan. Takođe, gasovodi su napravljeni da budu čvrsti: svaki deo gasovoda Severni tok 1, kako piše u prospektu koji izdaje Gasprom, sastoji se od čeličnog kućišta debljine od 27 do 41 milimetra, a omotan je betonskom prevlakom od 60 do 110 milimetara.

Danski eksperti su naveli da je eksplozija oslobodila energiju ekvivalentnu 2,3 stepena Rihterove skale, i uporedili je sa jačinom bombi koje su korišćene u Drugom svetskom ratu.

Raste cena gasa

Foto: Tanjug/Planet Labs PBC via AP
Visoke cene gasa dodatno su skočile posle ovog incidenta, ističe britanski Telegraf. Primera radi, cena britanskog gasa po megavat-satu skočila je za 33 odsto, što prirodno izaziva ogromne sumnje u sigurnost i ostale evropske energetske infrastrukture.

Zapadni mediji navode da je Putin i ranije pokazivo da je spreman da žrtvuje dragoceni gas i da ga koristi kao "oružje", i podsećaju da je Rusija sagorevala gotovo 9,5 miliona evra vrednog gasa dnevno u postrojenju u blizini granice s Finskom, umesto da ga izvozi u Evropu.

Putinov tajming i "general zima"

"Gardijan" navodi da se, ukoliko se otkrije da se Putin stvarno krije iza ove sabotaže, nameće pitanje zašto baš u ovom momentu. Evropska unija radi na kreiranju novog paketa sankcija protiv Moskve, a premijer Mađarske Viktor Orban već pokušava da ga osujeti, a tražio je i da se postojeće sankcije protiv Rusije ukinu. Iako zapadni mediji navode da će nova italijanska vlada pod vođstvom Đorđe Meloni imati isti stav kao i zvanična Budimpešta, ali je buduća premijerka Italije obećala punu podršku Ukrajini.

Politički eksperti smatraju da Putin pokušava da slomi kolektivni moral EU, a uz to treba napomenuti da će evropske vlade ove zime biti pod pritiskom nezadovoljnih birača koji se boje niskih temperatura.

Zapadni mediji navode da je Putin odabrao pravo vreme. Novi gasovod između Norveške i Poljske otvoren je u utorak, vrlo blizu gasovoda Severni tok 2, a stručnjaci podsećaju da Poljska namerava da do kraja godine u potpunosti prestane da koristi ruski gas. Takozvani Baltički cevovod deo je šire lepeze strateških poteza kojima Evropa pokušava da se poveže sa alternativnim dobavljačima energenata.

Norveška je, u tom kontekstu, dobila sasvim novu ulogu i istisnula je Rusiju sa mesta glavnog dobavljača prirodnog gasa za EU. Ove podvodne eksplozije mogle bi da budu upozorenje šta bi Rusija mogla da učini gasovodima iz Norveške ako oseti da je saterana u ćošak, smatraju zapadni mediji. Norveški regulatori pozvali su na pojačani oprez posle upozorenja naftnih i gasnih kompanija da se neidentifikovane bespilotne letelice kreću u blizini njihovih postrojenja.

I dok se pojačava pretnja nuklearnim ratom, Kremlj ukazuje na to da čitava situacija može da eskalira na načine koji su se nekada smatrali nezamislivim. Rusi se, kao toliko puta tokom istorije, ponovo oslanjaju na pouzdanog saveznika "generala zimu", odgovornog za poraz tolikih njenih neprijatelja u prošlosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: