Otkriveno je: Uradiće to – znamo i kada; javila se Kina

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje tvrdi da će Severna Koreja verovatno izvršiti nuklearne testove između 16. oktobra i 7. novembra.

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2022.

09:50

Otkriveno je: Uradiće to – znamo i kada; javila se Kina
EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Ovo je u sredu izvestila agencija "Jonhap", pozivajući se na poslanika koji je učestvovao na zatvorenom obaveštajnom brifingu.

"Ako se Severna Koreja odluči za sedmi test, onda postoji mogućnost da se on održi između 16. oktobra i 7. novembra", navodi NDC.

Prema južnokorejskim obaveštajnim službama, verovatnoća da Pjongjang izvede nuklearni eksperiment porasla je nakon završetka radova u trećem tunelu poligona za nuklearno testiranje "Pungeri".

"Postavljeno je pitanje o verovatnoći nuklearnog testiranja. Obaveštajci su rekli da ako je pozitivno, procenjuju da postoji velika verovatnoća testiranja u periodu nakon 20. Kongresa Komunističke partije Kine 16. oktobra do Opštih izbora u Americi pre 7. novembra", rekao je poslanik Jun Gong Jung.

Opšti izbori u SAD zakazani su za 8. novembar. Vlasti SAD i Južne Koreje već nekoliko meseci tvrde da se DNRK sprema za još jednu nuklearnu probu.

Pročitajte još:

Šta sprema Severna Koreja?

Oglasila se Kina

Kina nastoji da zadrži dosledan stav kako bi održala stabilnost na Korejskom poluostrvu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, nakon što su južnokorejski mediji objavili da bi Severna Koreja mogla da izvrši nuklearni test u narednim mesecima. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je izjavio, na redovnom brifingu za medije, da bi sve relevantne strane trebalo da preduzmu konkretne akcije kako bi odgovorile na zabrinutost Severne Koreje, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: