Selaković: "Obraćanje Vučića naciji najverovatnije 8. oktobra"

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da očekuje da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti naciji najverovatnije 8. oktobra.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.09.2022.

11:31

Selaković:
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Obraćanje će uslediti nakon važnih susreta u predstojećem periodu, kao i da će govoriti o budućem političkom kursu Srbije i formiranju nove Vlade.

Selaković je, gostujući na Televiziji "Hepi", rekao da će predsednik Vučić 1. oktobra biti u Bugarskoj na sastanku sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim, da će se sastati sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

"Već 3. oktobra predsednik Vučić treba da se sastane u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom. Posle toga, 5. oktobra imaćemo pokušaj tzv. Kosova da otpočnu proceduru prijema za članstvo u Savetu Evrope, protiv čega se grčevito borimo", rekao je Selaković i naveo da će Vučić 6. oktobra prisustvovati prvom samitu Evropske političke zajednice u Pragu.

Šef srpske diplomatije je naveo da ne sumnja da će na samitu u Pragu Srbiji biti upućeni pritisci i poruke da promeni svoju spoljnu politiku i poziciju, iako ne mogu da nam odgovore na pitanje koje je postavio predsednik Vučić, a koje se odnosi na to zašto vredi više teritorijalni integritet Ukrajine od teritorijalnog integriteta Srbije.

Po povratku iz Praga, kako je rekao ministar Selaković, predsednik Vučić će biti na otvaranju nove fabrike MTU, nemačke kompanije koja se bavi popravkom motora na Erbasovim avionima, a reč je o investiciji vrednoj 107 miliona evra.

"Očekujem najverovatnije da će se već 8. oktobra Vučić obratiti naciji i da će govoriti i o političkoj situaciji", rekao je Selaković.

Na pitanje o potpisivanju Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije, Selaković je naveo da je reč o dvogodišnjem planu konsultacija i o papiru koji nema pravnu važnost, kao i da je reč o nečemu što potpisujemo sa mnogo država u svetu.

Prema njegovim rečima, to je neka vrsta rasporeda sastanaka na temu bilateralnih odnosa i multilateralne saradnje, što je važno jer je Rusija članica Saveta bezbednosti UN i brani interese Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji.

"Nije reč ni o kakvoj političkoj zaveri, zloj nameri, štaviše reč je o onome da je ovo čist pokušaj disciplinovanja Srbije, korišćenja nekog dovoljnog razloga da se Srbija napadne i da se napadne naša spoljnopolitička pozicija koja je principijelna i izazovna za druge. Imamo razlog što vodimo takvu politiku, razlog leži u prošlosti i političkim činjenicima koje se tiču naše specifične pozicije po pitanju Kosova i Metohije, na prvom mestu", rekao je šef srpske diplomatije.

Kako je naglasio, govor predsednika Vučića na 77. zasedanju Generalne skupštine nije ništa drugo nego sublimirana njegova politika i politika Srbije, koja je vrlo jasna, razumna i potkrepljena čvrstim argumentima.

"Srbija nije menjala svoj principijelni stav. Nismo uvodili sankcije jer i tu imamo svoj racionalan pristup. Kada je reč o poštovanju principa nepovredivosti granica, a tu je i pitanje Ukrajine, tu je naš stav jasan i nema dileme i taj stav se ne menja. Ako bi Srbija menjala takav stav, Srbija bi pucala sebi u noge, pljunula sebi u lice, kako onda da odbranite poziciju opstanka KiM u Srbijij Onda bismo pljunuli na Rezoluciju 1244 koja je naš najčvršći oslonac u borbi za KiM", naglasio je ministar Selaković.

Upitan o evetualnim pokušajima da se Rusija izbaci iz Saveta bezbednosti UN, ministar Selaković je naveo da to što nemali broj predstavnika država govori o tome, znači da neko tu ideju ima u glavi.

"Za nas je od suštinske važnosti ostanak Rusije u Savetu bezbednosti UN", rekao je Selaković i naveo da bi eventualno isključivanje Rusije za nas bila katastrofa i da se nada, veruje i želi da do toga ne dođe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: