Pojavio se Si Ðinping

Kineski predsednik Si Ðinping ponovo se danas pojavio na državnoj televiziji nakon višednevnog odsustva iz javnosti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.09.2022.

17:58

Pojavio se Si Ðinping
EPA/DALE DE LA REY / POOL

To je izazvalo glasine o političkoj stabilnosti 69-godišnjeg kineskog lidera.

Si je na televiziji prikazan tokom posete izložbi pod nazivom "Celičenje napretka u novu eru" na Pekinškom sajmu, prenosi AP.

U pratnji premijera Li Kećijanga i drugih visokih kineskih lidera, Si, koji je i šef vladajuće Komunističke partije i vrhovni komandant Narodnooslobodilačke armije, pogledao je neke prezentacije i prokomentarisao ekonomski napredak Kine u protekloj deceniji.

Poseta izložbi je bila prvo Sijevo pojavljivanje na televiziji otkako se prošlog vikenda vratio sa regionalnog samita u Uzbekistanu.

Prema kineskim propisima o pandemiji, on bi morao da ostane u karantinu nedelju dana nakon povratka (iz inostranstva).

AP podseća da kineski netransparentni sistem često podstiče plasiranje glasina o političkim sukobima ili pokušajima puča, uprkos stabilnoj prirodi autoritarne, centralizovane države koja se nemilosrdno obračunava sa svim neistomišljenicima.

Agencija navodi i da se Si smatra najmoćnijim kineskim liderom u poslednjih nekoliko decenija, da nema poznatih aktivnih političkih suparnika, te da je otklonio ustavna ograničenja što mu omogućava da vlada doživotno ukoliko to poželi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: