Katalonija traži novi referendum

Madrid -- Katalonija će inicirati novi sporazum sa španskom vladom o održavanju referenduma o nezavisnosti regiona koji bi priznali i Španija i međunarodna zajednica.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je u utorak izjavio katalonski lider Pere Aragones.

Španska vlada je odbacila taj predlog, preneo je Rojters. Šef katalonske vlade rekao je u regionalnom parlamentu da je Kataloniji za još jedan referendum neophodna saglasnost Madrida.

"Ne sumnjam da je to najbrži i najefikasniji način da se održi još jedno glasanje imajući u vidu lekcije iz 2017. godine i poteškoće koje nam nisu dozvolile da primenimo rezultat od pre pet godina", istakao je on.

Aragones je svoj predlog nazvao "najinkluzivnijim, najdemokratskijim i objašnjivim međunarodnoj zajednici" i rekao da će tražiti podršku svih političkih aktera Katalonije.

Španska vlada je, kako se navodi, odbacila predlog.

"Oni imaju te maksimalisticke aspiracije, koje vlada apsolutno ne deli", rekla je portparolka vlade Isabel Rodriges i dodala da su obe strane nastavile da razgovaraju o normalizaciji svojih odnosa.

Navodi se da predlog takozvanog sporazuma o jasnoći dolazi neposredno pre pete godišnjice nedozvoljenog referenduma o nezavisnosti Katalonije i u kritičnom trenutku za njen separatistički pokret, koji je opterećen podelama između umerenih i radikalnih struja koji su pretili da slome koalicionu vladu.

Prema junskoj anketi, kako se navodi, oko 52 odsto Katalonaca protivi se nezavisnosti, a 41 odsto je podržava.

Dodaje se da je španski socijalisticki premijer Pedro Sančes podržao dijalog s Katalonijom o obnovi odnosa nakon što su njena unilateralna nastojanja za nezavisnost 2017. gurnula Španiju u najgoru političku krizu u poslednjih nekoliko godina.

Vlada se, kako se ističe, čvrsto protivi nezavisnosti i do sada je isključivala legalni referendum kao opciju, a pritom i španski ustav blokira raspad zemlje, ali neki stručnjaci i katalonski separatisti tvrde da bi moglo biti zakonskog prostora za takvo izjašnjavanje ako se španska vlada složi.

Rojters podseća na to da je sličan predlog Katalonije 2012. godine oštro odbacila tadašnja konzervativna vlada u Madridu, ali je bogati severoistočni španski region održao referendum pet godina kasnije uprkos tome što ga je sud odbio i tada je katalonska vlast izdala jednostranu deklaraciju o nezavisnosti.

Šef katalonske vlade je učestvovao je u pregovorima sa Madridom, a njegova stranka, Eskera republikana de Katalunja, često je davala svoje glasove manjinskoj vladi koju predvode socijalisti u Kongresu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu