Putin ide korak dalje? Šalje vojsku VIDEO/FOTO

Dugi redovi vozila formiraju se na graničnim prelazima Rusije sa susednim zemljama, pošto je Moskva proglasila mobilizaciju zbog vojne operacije u Ukrajini.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 27.09.2022.

10:37

Putin ide korak dalje? Šalje vojsku VIDEO/FOTO
Foto: Tanjug/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Kako tvrde svetski mediji, prva mobilizacija posle Drugog svetskog rata uticala je na to da se brojni muškarci odluče na to da odu iz Rusije.

Šef kontrolnog punkta u gradu Altanbulagu rekao je da je od srede više od 3.000 Rusa ušlo u Mongoliju preko prelaza.

Svetski mediji tvrde da su se pojavile spekulacije da će do kraja septembra Rusija da zatvori granice, te se pretpostavlja da je to najverovatnije bio znak mnogima da krenu za Finsku, Gruziju, Mongoliju, Kazahstan i drugde.

Zvanični Kremlj se i dalje ne odlučuje na potez da zatvori ruske granice, ali mediji tvrde da su se na graničnim prelazima pojavili vojnici.

Ruski portal "Meduza", koji radi u inostranstvu, tvrdi da ruske vlasti planiraju da zatvore granice za muškarce koji ispunjavanju uslove za mobilizaciju i to posle referenduma koji se odvijaju u regionima Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje.

Haos na rusko-gruzijskoj granici

Satelitska kompanija Maksar objavila je snimke rusko-gruzijske granice, na kojoj se vidi ogromna kolona vozila koja ulazi iz Rusije u Gruziju.

Prema nekim navodima, na nekim deonicama redovi su dugi i po 16 kilometara, javlja CNN.

Svedoci tvrde da neki čekaju i po 48 sati da uđu u Gruziju, a američka televizija CNN tvrdi da su ruske snage došle na taj prelaz u oklopnom vozilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: