Kako protiv moćnog ruskog oružja? Zelenski odmah reagovao

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i bezbednosni čelnici sastali su se kako bi isplanirali načine suprotstavljanja novim vrstama oružja koje koriste Rusi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2022.

15:21

Kako protiv moćnog ruskog oružja? Zelenski odmah reagovao
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Do sastanka je došlo nakon što je Moskva pojačala napade u regionu Odese koristeći iranske borbene bespilotne letelice, saopštili su kabinet predsednika i regionalni zvaničnici.

Rusija je, naime, izvela najmanje pet napada na ciljeve u regionu koristeći bespilotne letelice Šahed-136 u poslednjih nekoliko dana, rekao je portparol regionalne administracije Odese Sergej Bračuk na brifingu, preneo je Rojters.

U jednom od napada jutros je pogođen skriveni vojni cilj u južnom regionu, dodao je. "Neprijatelj pokušava da uštedi na projektilima... ovi šahedovi su mnogo jeftiniji, mogu se koristiti mnogo češće i u parovima. Vidimo da neprijatelj može čak i da lansira nekoliko ovih kamikaza dronova tokom jednog napada", rekao je Bračuk.

Zelenski je danas održao i sastanak sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnijem, načelnikom vojne obaveštajne službe, ministrom odbrane i drugim najvišim bezbednosnim i vojnim osobljem, posebno je saopšteno iz kabineta predsednika.

Učesnici sastanka su se posebno fokusirali na pitanje upotrebe novih vrsta naoružanja ruske strane i izneli planove za suprotstavljanje takvim sredstvima, navodi se u saopštenju, u kome se ne navode detalji o planovima. Novi tipovi oružja, uključujući raketne sisteme Himars, protivtenkovsko oružje Džavelin i turske bespilotne letelice Bajraktar, imali su vidljiv uticaj na tok sedmomesešnog rata koji je Rusija pokrenula u februaru, navela je agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: