SAD i Južna Koreja počele zajedničke pomorske vežbe

Južna Koreja i SAD počele su danas prve zajedničke pomorske vežbe u poslednjih pet godina, u blizini Korejskog poluostrva.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.09.2022.

08:33

SAD i Južna Koreja počele zajedničke pomorske vežbe
Foto: Profimedia

Do njih dolazi dan posle severnokorejskog lansiranja balističke rakete kratkog dometa.

SAD su vojni saveznik Južne Koreje gde je stacionirano oko 28.500 američkih vojnika da štite zemlju od severnog suseda koji ima nuklearno oružje.

Južnokorejski konzervativni predsednik Jun Suk-jeol, koji je došao na vlast u maju, pokušava da ojača taj vojni savez posle neuspelih nastojanja prethodne južnokorejske vlade da se diplomatski približi Pjongjangu.

"Vežbe su pripremljene da pokažu snažnu volju saveza Južna Koreja-SAD da odgovore na severnokorejske provokacije", saopštila je južnokorejska mornarica.

Tokom četverodnevnih vežbi biće angažovano više od 20 brodova medju kojima i američki nosač aviona na nuklearni pogon USS Ronald Regan, kao i brojni borbeni avioni i helikopteri.

Vežba će se sastojati u simulaciji pomorske i borbe protiv podmornica, taktičkih manevara i drugih pomorskih operacija, navela je mornarica. Vežbe su počele dan pošto je Pjongjang izveo probu balističke rakete, samo poslednje u dugom nizu proba početih pre nekoliko meseci.

Severna Koreja, koja je pod medjunarodnim sankcijama zbog svojih programa naoružana, početkom septembra je usvojila novu doktrinu proglasivši da se nikad neće odreći nuklearnog oružja. Vašington i Seul već duže vreme organizuju zajedničke vojne vežbe.

Oni ističu da su vežbe potpuno defanzivnog karaktera ali Severna Koreja ih smatra generalnom probom "za buduću invaziju" na njene teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: