Broj krivičnih prijava raste: Ovo je jedan od najvećih problema razvedenih samohranih roditelja VIDEO

Jedan od najvećih problema razvedenih samohranih roditelja je nevoljnost drugog roditelja da finansijski učestvuje u odgajanju deteta.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Broj krivičnih prijava za nedavanje alimentacije konstano raste.

Podaci Centra za mame pokazuju da oko je 40 odsto samohranih majki do isplate alimentacije moralo da se dođe sudskim putime, njih 40 odsto alimentaciju uopšte ne dobija a samo 20 procenata samohranih majki alimentaciju dobija i to ne redovno.

"Na žalost ono što često čujemo je da se roditelji često rpepucavaju preko alimentacije i svoje loše odnose prenose i na to koliko će jedan roditelj dati za izdržavanje deteta. Od toga da su samohrane majke cesto radno diskriminisane, obavezna propisana alimentacija je vrlo niska a život je vrlo skup", rekla je Jovana Ružičić ispred Centra za mame.

Na žalost često briga oko dece padne na samo jednog roditelja, dok drugi pokušava da izbegne plaćanje alimentacije tako što umanji zvanična primanja ili od poslodavca traži da ne bude prijavljen da bi zvanično bio nezaposleno lice.

Nedavanje izdržavanje je krivično delo za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do dve godine.Zakon propisuje i prinudnu naplatu neisplaćenih alimentacija, zajedno sa pripadajućom zateznom kamatom.

"Kada je u pitanju alimentacija ona je po pitanju propisa označena kao prioritetno potraživanje tako da se namiruje kao prvenstvena u odnsu na neka druga potraživanja. Što se tiče uspeha u naplati izvršitelji sad iamju nadležnost da to obavljaju , mislim da je sada bolja nplata nego što je bila pre nego što su izvršitelji počeli obavljanje svoje delatnosti", izjavio je advokat Uroš Jelenković.

Visina alimentacije zavisi od visine zarade, broja i uzrasta dece. Najčešće se određuje u iznosu od 15 do čak 50 odsto primanja davaoca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu