"Ostaće samo njihova tela": Rusi se povlače? VIDEO

Munjevit napredak Ukrajine u oslobađanju teritorije od ruskih snaga na istoku zemlje u subotu se pretvorio u borbe usporene ruskim otporom.

Izvor: Blic

Nedelja, 25.09.2022.

12:54

EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

U gradu Kupjansk na prvoj liniji fronta čuje se stalno granatiranje, a sa druge strane reke Oskil se diže crni dim, koji i dalje razdvaja ukrajinske i ruske snage, prenosi "24 sata.hr"

"Kiša trenutno otežava upotrebu teškog naoružanja svuda. Možemo da koristimo samo asfaltirane puteve" rekao je ukrajinski narednik Roman Malina agenciji Frans pres.

"U ovom trenutku, zbog otežanog kretanja zbog vremenskih uslova, gađamo njihova oklopna vozila, skladišta naoružanja i grupe vojnika", dodao je on.

Ukrajinski vojni komandant Kupjanska Andrij Kanasevič rekao je u petak da će vojsci biti potrebno do deset dana da u potpunosti obezbedi to područje. Veći deo vatre u subotu je bio odlazni - ukrajinska artiljerija gađala je ruske položaje u šumi istočno od grada, ali su Rusi odgovorili dronovima. Više izbeglica prešlo je na ukrajinsku teritoriju preko oštećenog mosta, još uvek ofarbanog u boje zastave ruskih okupatora.

Dva ukrajinska vojnika, dobro opremljena američkim jurišnim puškama i pancirima i dobro raspoloženi uprkos umoru i zabrinutosti zbog ruskog drona koji zuji iznad puta posute krhotinama, takođe su prešli nazad.

Jedan od njih, pod nadimkom "Mario", rekao je da je prerano reći kada će istočna obala biti potpuno pod ukrajinskom kontrolom, ali je uveren da su Rusi u procesu povlačenja, piše francuska agencija.

"Ostaće samo njihova tela", rekao je Mario.

Generalno gledano, situacija je dobra, kaže vojnik.

"Ako uzmete u obzir obim operacije, gotovo da nismo imali gubitaka ", dodao je on. Veći deo Kupjanska, ključnog železničkog čvorišta koje Rusija koristi za snabdevanje svojih trupa na južnom Donjeckom frontu, pao je pod ukrajinsku kontrolu nakon kontraofanzive koja je počela ranije ovog meseca.

Ali mali deo Harkovske oblasti na istočnoj strani reke Oskil ostaje pod ruskom kontrolom i sprečava Ukrajinu da dalje napreduje ka oblasti Luganska, koju Moskva želi da pripoji.

"Da, imamo dovoljno vojske i naoružanja, ali to će zavisiti od toga šta se dešava na drugoj strani ", rekao je Mario.

Kako je rekao, Rusi pokušavaju da "pronađu slabe tačke u našoj odbrambenoj liniji, pa pokušavaju s vremena na vreme da nas napadnu tenkovima i marincima".

"Naš moral je dobar. Spremni smo za borbu, ali nam je potrebno više teškog i visokopreciznog naoružanja", zaključio je Mario, ponavljajući pozive Ukrajine Zapadu da pošalje oružje.

I dok traju borbe u Kupjanskoj, većina civila je napustila taj grad, koji je ostao bez struje i vode za piće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: