"Miriše na katastrofu": Putinov plan osuđen na propast?

Bred Lendon je analizirao nedavnu Putinovu odluku da mobiliše 300.000 rezervista.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2022.

11:15

EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin može da mobiliše vojnike koliko hoće, ali oni u skorije vreme neće videti ratišta u Ukrajini, jer ruska vojska ne može da im obezbedi znanje i oružje koje im je potrebno, piše vojni ekspert Si-En-Ena.

Ukoliko ovi vojnici na kraju stignu na front, Lendon tvrdi da će vrlo brzo postati žrtve Putinovog rata, koji je razotkrio sve slabosti ruske vojske.

"Ruska armija trenutno ne može brzo i efikasno da pošalje 300.000 rezervista na front", rekao je Aleks Lord, ekspert za evropske i evroazijske poslove u londonskoj firmi za strateške analize Sibilajn. "Rusija je pretrpela velike gubitke tokom rata u Ukrajini i već se bori da opremi svoje vojnike."

Ukrajinci su Rusima naneli dodatnu štetu tokom nedavne ofanzive, u kojoj su ponovo zauzeli hiljade kvadratnih metara svoje teritorije.

Institut za proučavanje rata saopštio je ove nedelje da su zapadni stručnjaci i ukrajinski obaveštajci otkrili da su neke ruske jedinice tokom ofanzive izgubile 50 do 90 odsto ljudstva i velike količine oklopnih vozila.

Koristeći samo fotografije i video-snimke koji tačno pokazuju gubitke koje je Rusija pretrpela tokom rata u Ukrajini, obaveštajni sajt Oriks kaže da je ruska vojska izgubila više od 6.300 vozila, uključujući 1.168 tenkova, za sedam meseci rata.

"(Rusi) nemaju dovoljno moderne opreme za toliko novih vojnika“, rekao je Jakub Jankovski, vojni analitičar koji objavljuje na Oriksu.

J. T. Kramp, izvršni direktor u institutu Sibilin, koji ima 20 godina iskustva u britanskoj vojsci, rekao je da se Rusija sve više bori sa nedostatkom municije određenog kalibra i pokušava da nabavi kritične komponente za popravku oružja oštećenog na ratištima u Ukrajini.

Rusija ne gubi samo tenkove i oklopna vozila u Ukrajini. Mnogim ruskim vojnicima nije tačno rečeno zbog čega rizikuju svoje živote. Uprkos tome što je Putin naredio mobilizaciju u sredu, ruski predsednik i dalje naziva rat u Ukrajini "specijalnom vojnom operacijom". Za razliku od ruskih vojnika, ukrajinske snage tačno znaju za šta se bore – za svoju otadžbinu koju brane od agresora. Mnogi ruski vojnici ne znaju ni zašto su u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis primetio je u sredu nešto slično i okarakterisao Putinovu odluku da se mobiliše kao „očajnički potez”.

"Mislim da ljudi sigurno ne žele da idu u rat koji ne razumeju. Ruske vlasti šalju u zatvor ljude koji rat u Ukrajini nazivaju ratom, a sada bi želeli da nespremni rezervisti idu na ratište bez oružja, oklopa i šlemova", rekao je Landsbergis.

Čak i ako rezervisti imaju sve što im je potrebno – opremu, naoružanje i motivaciju – stručnjaci kažu da je 300.000 vojnika praktično nemoguće pripremiti za borbu za kratko vreme.

"Rusija nema neophodnu infrastrukturu za takav poduhvat", rekao je ruski stručnjak za logistiku Trent Telenko, bivši revizor američke vladine agencije zadužene za vojne nabavke.

Reforme koje je Rusija sprovela 2008. godine, a koje je trebalo da modernizuju i profesionalizuju rusku vojsku, uklonile su mnoge strukture koje su omogućavale bivšem Sovjetskom savezu da brzo obučava rezerviste i regrute i šalje ih na ratišta. Stručnjak Aleks Lord kaže da će Rusima biti potrebno najmanje tri meseca da okupe, obuče i rasporede svoje rezerviste. "Tada će već biti zima. Ti rezervisti će moći da daju doprinos tek na proleće 2023. godine, a ni tada neće imati potrebno znanje i opremu", rekao je Lord.

Mark Hertling, bivši general američke vojske i analitičar CNN-a, rekao je da je iz prve ruke video koliko je ruska obuka neadekvatna. "Bilo je strašno... naučili su samo osnove prve pomoći. Izveli su vrlo malo simulacija uštede resursa. I što je najvažnije, njihovo vođstvo je strašno", napisao je Hertling na Tviteru. "Slanje regruta u trupe koje su pretučene, niskog morala i ne žele da budu tamo miriše na katastrofu. Zapanjujuće."

Ruski stručnjak za logistiku Trent Telenko rekao je da će novomobilisani rezervisti verovatno postati najnovije žrtve Putinovog rata. "Rusija može da mobiliše tela, ali ne može brzo da ih obuči, opremi i, što je najvažnije, predvodi. Neiskusne grupe mladića sa nekakvim kalašnjikovima i bez radija će se raspasti čim naiđu na ukrajinsku artiljeriju ili tenkovski napad“, rekao je Telenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: