Putin digao EU na noge; sazvan hitan sastanak, poznato šta je "na stolu"; "Nećemo se uplašiti"

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održaće hitan sastanak u Njujorku kasnije danas, saopštile su diplomate.

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2022.

19:50

Putin digao EU na noge; sazvan hitan sastanak, poznato šta je
EPA/Stephanie Lecocq

Sastanak će biti održan nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju, preneo je Rojters. Ministri spoljnih poslova EU nalaze se u Njujorku na godišnjem skupu svetskih lidera u Ujedinjenim nacijama.

Putin je rekao ranije danas da je reč o delimičnoj mobilizaciji, odnosno regrutaciji samo onih građana koji su trenutno u rezervnom sastavu, a pre svega onih koji su služili u oružanim snagama i imaju određenu vojnu specijalnost i relevantno iskustvo, preneo je AP.

On je naglasio da brani ruske teritorije i da Zapad želi da uništi Rusiju.

"Nećemo se uplašiti"

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izjavio je danas da Putinova najava, koja uključuje poteze koji vode pripajanju delova ukrajinske teritorije i pretnju upotrebom nuklearnog oružja za odbranu Rusije, pokazuje paniku i očaj.

"Ministri moraju da razgovaraju o ovoj pretnji, da ponove stalnu podršku Ukrajini i da upozore međunarodnu zajednicu o neprihvatljivoj situaciji u koju Putin sve nas dovodi", rekao je Borelj novinarima, preneo je Rojters.

On je kazao da će ministri razgovarati o nastavku vojne podrške Ukrajini i mogućim novim sankcijama Rusiji.

"Jasno je da Rusija želi da uništi Ukrajinu", naglasio je Borelj. "Nećemo se uplašiti", dodao je on.

Borelj je rekao da, iako EU podržava Ukrajinu, ona ne učestvuje u ratu.

On je naveo da nema planove da se sastane sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom u NJujorku ove sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: