Masovni protesti u Iranu: "Smrt diktatoru" VIDEO

Protesti se munjevitom brzinom šire ulicama iranskih gradova, gde hiljade građana protestuju zbog sumnjive smrti 22-godišnje Mahse Amini.

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2022.

13:25

Masovni protesti u Iranu:
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ona je preminula u policijskom pritvoru i privedena jer nije pravilno nosila hidžab.

Na snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, žena je makazama odsekla rep konju. Demonstranti bacaju svoje marame na lomaču i spaljuju ih.

Na protestima održanim na ulicama od Teherana do Mašada bilo je na hiljade građana.

"Dvojicu mladića pretukli su policajci u civilu i interventni policajci, a zatim su ih uvukli u kombi ispred ulaza u metro", rekao je jedan od svedoka.

"Ranjena devojka koja je ležala na trotoaru odvezena je kolima hitne pomoći u bolnicu, a petoro drugih je uhapšeno na severnoj strani trga Engelab“, kažu neki demonstranti.

Na snimcima se vidi kako neki demonstranti skandiraju "Žene, život, sloboda". Drugi pale lomače, tuku se sa policijom ili skidaju i pale svoje marame i uništavaju postere vrhovnog lidera zemlje i uzvikuju "Smrt diktatoru", navodi CNN.

Poslednji masovni protesti u Iranu zabeleženi su pre tri godine, kada je vlada podigla cene gasa.

Prema organizaciji za ljudska prava Hengav, koja je registrovana u Norveškoj i koja prati kršenje prava u Iranu, najmanje pet demonstranata je ubijeno tokom demonstracija u kurdskom regionu u proteklih nekoliko dana. U ostalim gradovima u kojima su održani protesti povređena su još 74 građana.

Prema iranskim zvaničnicima, Amini je umrla nakon što je doživjela "srčani udar" i pala u komu nakon hapšenja.

Međutim, njena porodica je istakla da devojčica nije imala srčanih problema.

Iranski državni mediji objavili su montirane snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi kako se Amini srušila u centru za "prevaspitanje" gde je odvedena da dobije "smernice" kako da se oblači.

Iranska moralna policija je deo organa za sprovođenje zakona u zemlji i ima zadatak da sprovodi stroga društvena pravila Islamske Republike, uključujući kodeks oblačenja koji zahteva od žena da nose hidžab u javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: