"Ako ćeš sa Putinom, izađi iz NATO"; Erdogan odbrusio: Neće moći

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izrazio želju da naredne godine Turska postane članica Šangajske organizacije za saradnju.

Izvor: B92

Utorak, 20.09.2022.

12:48

Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Turska mora da ispuni niz kriterijuma za ulazak u Šangajsku organizaciju za saradnju (ŠOS) i da ne bude član blokova kao što je NATO, izjavio je Sputnjiku specijalni predstavnik predsednika Rusije u Ministarstvu inostranih poslova Rusije Bahtijer Hakimov.

"Imamo određene uslove za prijem novih članova koji se sastoje od niza kriterijuma, među kojima su: da su deo Evroazijske regije, da aktivno održavaju diplomatske, trgovinsko-ekonomske odnose i kulturne veze sa državama članicama ŠOS, da nisu u konfliktu sa državama ŠOS-a, da nisu uvučeni u spoljni konflikt, da nisu pod sankcijama Saveta bezbednosti UN, kao i da ne učestvuju u radu neprijateljskih blokova ili blokova koji deluju protiv članova ŠOS-a", rekao je ruski diplomata.

On je naveo da je Turska članica NATO, alijanse koja je Rusiju proglasila ne samo protivnikom, nego neprijateljem broj jedan.

Prema njegovim rečima, Turska odavno učestvuje u radu ŠOS-a kao partner u dijalogu i uključena je u praktične aktivnosti.

Zaključio je i da u slučaju da Organizacija dobije zahtev za članstvo, on će se detaljno razmotriti i naglasio da za sada on nije dobijen.

Erdogan ne misli tako

Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Turska nema obavezu da podnosi izveštaje Evropskoj uniji nakon što je učestvovala na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), izjavio je u ponedeljak predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Turski lider je ranije otkrio da Ankara nastoji da se pridruži bloku koji uključuje Rusiju i Kinu.

U razgovoru za PBS, Erdogan je zamoljen da prokomentariše nastojanja Ankare da se pridruži toj organizaciji, s obzirom na to da su njene članice Kina, Rusija i Iran optužene da ispovedaju vrednosti koje se očigledno razlikuju od onih koje prihvataju NATO i Zapad.

Turski lider je rekao da ne želi da bira između Istoka i Zapada, iako se požalio da je EU do sada odbijala da primi Ankaru u blok.

"Evropska unija bi nas držala napolju 52 godine, ne bi nas puštala blizu, a onda bi rekli 'Zašto je razgovarao sa ovom zemljom, ili sa tom zemljom?', rekao je on, misleći na činjenicu da je Turska decenijama bezuspešno pokušavala da se pridruži bloku.

Od 2016. godine pregovori o ovom pitanju su u zastoju, a EU optužuje Ankaru za kršenje ljudskih prava i manjkavosti u vladavini prava.

Turska je demantovala ove tvrdnje. "Dok smo angažovani u ovim pregovorima, u ovom trenutku nećemo izveštavati Evropsku uniju", ponovio je Erdogan, dodajući da je Ankara spremna da razgovara sa svakom zemljom na svetu.

Turski predsednik je istakao da je spreman da razgovara sa mnogim liderima, uključujući kineskog lidera Si Đinpinga, indijskog premijera Narendru Modija i ruskog predsednika Vladimira Putina – čak i dok Moskva sprovodi svoju vojnu operaciju u Ukrajini. ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Organizaciju čine: Rusija, Indija, Kazahstan, Kina, Kirgizija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan i Mongolija, pokrenut je postupak da se primi Belorusija, a zemlje partneri su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka i Iran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: