Očekuje nas popis stanovništva; na tri pitanja ne morate da odgovorite VIDEO

Od 1. do 31. oktobra očekuje nas popis stanovništva, koji će obavljati oko 15.000 popisivača.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen/TV Prva
Foto: Printscreen/TV Prva

U prethodnom popisu, iz 2011. godine, u Srbiji je bilo skoro sedam miliona i dvesta hiljada stanovnika, a prognoze za predstojeći popis, i nisu baš optimistične.

Od vrata do vrata. Dobro poznati metod popisivanja biće aktuelan i ove godine, s tim što će se prikupljeni podaci unositi i elektronski.

"Očekujemo sada u popisu da dobijemo neku pravu sliku koliko nas ima, gde i kako živimo, kako smo raspoređeni, koliko je muškaraca, žena, koja nam je prosečna starost koja vrtoglavo raste", rekla je Ljiljana Đorđević, načelnik odeljenja za popis stanovništva za TV Prva.

Pol, starost, obrazovna struktura, posao, bračni status – to su neka od pitanja koja vas očekuju na popisu. Na tri pitanja ne morate da odgovorite - nacionalna pripadanost, maternji jezik i veroispovest.

"Imamo set obaveznih pitanja koja moramo da postavimo, imamo pitanja koja su interestantna na primer za našu zemlju pa ih mi postavljamo, između ostalog, to su ta pitanja o etnokulturnim karakteristikama stanovništva", rekla je Đorđević.

"Prirodni priraštaj negativan već više decenija, a iz godine u godinu sve je veća razlika između broja novorođenih i broja umrlih, sve više je umrlih. Prosečna starost nam je veća tako da ima udela i to. I korona je imala svakako uticaja. Generacije koje treba da rađaju su sve manje I manje", dodala je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu