Ruski mediji: Ne može Kolinda, dobra je s Putinom

Ruska državna novinska agencija RIA novosti objavila je analizu o mogućem nasledniku generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2022.

12:47

Ruski mediji: Ne može Kolinda, dobra je s Putinom
EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN

Kao jedan od mogućih Stoltenbergovih naslednika pominjala se, i to u vrlo ozbiljnim krugovima, bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

RIA novosti navode da će ipak na tu poziciju najverovatnije doći potpredsednica kanadske vlade Kristija Friland jer NATO namerava za svog prvog čoveka sada da postavi ženu koja je istovremeno i rusofob.

"Više nije tajna da je zamenica premijera Kanade unuka Mihaila Komjaka, Ukrajinca koji je tokom Drugog svetskog rata u okupiranoj Poljskoj radio kao glavni urednik nacističkih novina na ukrajinskom jeziku Krakov vesti", piše RIA novosti.

"Pojava potomka nacističkog saradnika i njegovog ideološkog naslednika na poziciji generalnog sekretara NATO biće simbolična prekretnica u učvršćivanju smera savremenog zapadnog sveta prema konačnom opravdanju ideja nacizma; barem u onom segmentu koji govori o potrebi uništenja sovjetske Rusije", dodaje se u vesti RIA novosti.

Ruska državna agencija navodi kako, naravno, još uvek nije sigurno hoće li Kristija Friland doći na tu poziciju, ali da u NATO postoji prećutni dogovor da sledeći čelnik ove vojne organizacije bude osoba ženskog pola koja mrzi Rusiju.

Piše da su među glavnim kandidatkinjama i bivša predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite, bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, kao i donedavna predsednica Estonije Kersti Kaljulaid.

Ali u toj analizi dodaje se da Grabar Kitarovićeva verovatno neće proći prvi krug s obzirom na to da ima normalne odnose s ruskim predsednikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: