Poruka za Hrvate u Srbiji: Izjasnite se

Beograd -- Hrvatska vlada i predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji pozvali su svoje sunarodnike u Srbiji da se na popisu stanovništva izjasne kao Hrvati,

Izvor: Tanjug
Podeli
Chalabala/Depositphotos/Ilustracija
Chalabala/Depositphotos/Ilustracija

Kako su naveli, od toga će, kako su naveli, zavisiti njihov položaj u narednih 10 godina.

Uoči popisa stanovnistva u Srbiji u oktobru, u Zagrebu su se u ponedeljak sastali predsednik vladine kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić, prenela je Hina.

Milas je novinarima posle sastanka rekao da je politička, moralna i finansijska podrška vlade u Zagrebu Hrvatima u Srbiji nesumnjiva.

Vojnić tvrdi da se Hrvati u medijima u Srbiji najcešće prikazuju u negativnom kontekstu, što, kako navodi, dovodi do ''razvijanja straha medju stanovništvom'', koji najviše utiče na to da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

I Žigmanov je izneo tvrdnju da su Hrvati u Srbiji ''negativno stigmatizovana zajednica'', dodajući da je zbog toga ruvkodstvo hrvatske manjine nedavno pokrenulo kampanju "Znam tko sam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu